tiistai 12. heinäkuuta 2011

MovieMonday #7 - Gone but not forgotten

Tällä viikolla Ursula asetti Movie Mondayn aiheeksi edesmenneet filmitähdet. Kuka näyttelijä on tehnyt työllään lähtemättömän vaikutuksen ja tarjonnut katsojalleen unohtumattoman elokuvaelämyksen?

Uskon, että tämä kyseinen näyttelijä löytyy monen muunkin haasteeseen osallistuneen postauksesta (en ole vielä ehtinyt käydä muiden juttuja lukemassa), mutta minun oli aivan pakko valita tämä kolme vuotta sitten kuollut nuori tähti, sillä hänen kuolemansa uransa ollessa huikeassa nousussa oli liiankin traaginen.


Australian Perthissä huhtikuun 4. 1979 syntynyt Heath Ledger jysäytti itsensä yhdeksi suosikkinäyttelijäkseni vuonna 2005, kun hän antoi hahmon traagista traagisemmallekin Ennis Del Marille Ang Leen elokuvassa Brokeback Mountain. En ensin voinut uskoa, miten lahjakkaaksi tämä nuori aussi olikaan kasvanut ihan huomaamattani. Surffitukkainen nuorukainen oli muuttunut vakavasti otettavaksi näyttelijäksi kertaheitolla.

Brokeback Mountainin myötä Ledgerin ura lähti laatunäyttelijänä sellaiseen nousuun, että aloin odottaa innolla hänen jokaista elokuvaansa. Ja sitten hän kuoli. Hups vaan ja loistava tähti elokuvataivaalla oli sammunut kertaheitolla.

Oli jotenkin järkyttävää nähdä Ledger vielä kahdessa elokuvassa kuolemansa jälkeen. Christopher Nolanin Dark Knightista postuumisti luovutetun sivuosa-Oscarin olisi mielellään nähnyt annettavan lahjakkaalle Ledgerille itselleen hänen ollessaan elossa. Varsinkin kun nyt tiedetään hänen ottaneen sekopäisen Jokerin roolin niin tosissaan, että se tuli hänen uniinsakin - minkä takia hän sitten joutui turvautumaan lääkkeisiin, joiden vahingossa tapahtuneeseen yliannostukseen hän sitten kuoli.

Löysin juutuubista tällaisen erittäin kauniin Brokeback Mountain -videon: