tiistai 7. kesäkuuta 2011

Vampire Diaries, Season 1


Buffy, Angel, True Blood ja nyt Vampire Diaries. Varsinainen vampyyrisarjojen täyteinen kevät meikäläisellä, I might say.

Vampire Diaries perustuu L.J. Smithin samannimiseen nuortenkirjasarjaan (jota en ole lukenut), joka vie vampyyrien tarua kauas kauas alkuperäisistä Nosferatun kaltaisista kalpeista hirviöistä. Se on pääasiallisesti teini-ikäisille suunnattu vampyyriromantiikkasarja, joka kertoo pienessä Mystic Fallsin kaupungissa asustavasta söpöstä Elenasta (Nina Dobrev), joka nuoremman veljensä Jeremyn (Steven R. McQueen) kanssa käy paikallista high schoolia.

Elena ja Jeremy ovat toipumassa siitä, että menettivät vanhempansa onnettomuudessa. Kun kaupunkiin saapuvat Salvatoren komeat veljekset Stefan ja Damon (Paul Wesley ja Ian Somerhalder), pyörälle menevät kaikkien päät. Varsinkin tyttöjen. Ja mitäs muuta veljekset ovatkaan kuin 150 vuotta vanhoja vampyyreitä, toinen ravintoonsa eettisemmin suhtautuva, toinen taas ei niin. Molemmat kuitenkin iskevät silmänsä Elenaan.

Sarja leikkii hyvin samankaltaisilla asioilla kuin alussa mainitsemani muutkin vampyyrisarjat. Mukana on kutkuttava kolmiodraama, jossa kiltti tyttö (Elena/Buffy/Sookie) rakastuu hyvään vampyyriin (Stefan/Angel/Bill), joka ei sitten ihan aina ihan täysin hyvä olekaan. Ja sitten on se toinen, se paha vampyyri (Damon/Spike/Eric), joka ei aina ihan niin kauhean paha olekaan ja johon tyttö tuntee kummallista vetoa. Eikä se tyttökään ole ihan tavallinen tyttö. Eivätkä sen tytön kaverit ole ihan tavallisia kavereita.

Sarja kulkee selkeästi Twilight-sarjan jalanjäljissä (* kosiskellen yliluonnollista romantiikkaa pursuavan ihmissuhdejännärin ihailijoita. Vampire Diariesin ensimmäinen kausi vaatiikin aikuiselta katsojalta, muutaman jakson läpi kahlaamisen, mutta sitten se kolahtaa jos on kolahtaakseen ;-) Se vaikuttaa ensikatselulla kovasti Twilight-faneille suunnatulta, sokerikuorrutettua high school romantiikkaa tarjoavalta hömppäsarjalta, mutta pidemmän päälle muuttuu syvällisemmäksi ja mielenkiintoisemmaksi kuin Stephenie Meyerin kirjoihin perustuvat elokuvat. Ja tätä korostaakseen sarjan vampyyri-Damonkin kritisoi Meyerin näkemystä kimaltelevista vampyyreistä...

Vampire Diariesin ensimmäinen kausi on viihdettä, kaunista, yliluonnollista hömppää, jota voi katsoa mielellään saadakseen aivot narikkaan. Pääosassa nähtävä Nina Dobrev on äärettömän söpö, mutta samalla myös äärettömän ilmeetön hahmo, jota välillä tekisi mieli läsäyttää lättyyn, jotta saisi edes jotakin elämää tuohon hahmoon. Stefan Salvatorea esittävä Paul Wesley menee helposti samaan kategoriaan, mutta hänen veljeään näyttelevä, Lostista tutun Ian Somerhalderin Damon tipahtaa sinne samaan läjään Spiken ja Eric Northmanin kanssa - pahis, jolla on monta puolta ja sitä kautta paljon annettavaa katsojan mielenkiinnolle. Ja on vielä syötävän söpön näköinen, muistuttaa itse asiassa huolestuttavan paljon nuorta Rob Lowea leukaperineen...

(* toim.huom. tiedän, että tämä kirjasarja on kirjoitettu ennen Twilighteja, mutta kyseiset elokuvat ehtivät ensin. Viittaankin samankaltaisuuteen pääasiassa visuaalisen tyylin ja tunnelman tapauksessa. Ja sen takia, että sarjassa tuijotellaan ihan hirveän paljon silmiin tekemättä yhtään mitään ;-)