tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kotona katseltua: Easy A (2010) (***)

Ohjaajana ja käsikirjoittajana vasta aloittelevien Will Gluckin ja Bert V. Royalin Easy A on positiivinen yllättäjä high school -komedioiden rintamalla.

Olive (Emma Stone) on kiltti tyttö, joka on älykäs ja hyvä koulussa, mutta joka ei koulutovereissaan herätä sen ihmeempää huomiota suuntaan tai toiseen. Hänen paras ystävänsä on seksikäs Rhiannon (Alyson Michalka), jolle Olive päätyy kaunistelemaan totuutta viettämästään viikonlopusta. Hän nimittäin mainitsee menettäneensä neitsyytensä.

Lukion jourukoneisto lähtee saman tien käyntiin, ja ennen kuin Olive ehtii tajuta, hänen rintaansa on polttomerkittynä punainen, helpon naisen kirjain. Koska Olive on ihmisenä kiltti, hän päätyy auttamaan nörttejä ystäviään kertomalla rahaa vastaan asioita, joita oikeasti ei ole tapahtunut. Mutta kuten arvata saattaa, kiltti ihminen saa lopulta kaikki kakat niskaansa ja siinä onkin sitten tekeminen, kun tyttö itse on ihastunut söpöön Toddiin (Penn Badgley) ja vaakalaudalla on jopa opettajapariskunnan (Thomas Haden Church ja Lisa Kudrow) avioliitto. Onneksi kotona sentään on ymmärtävät ja ihanan vapaamieliset vanhemmat (Stanley Tucci ja Patricia Clarkson).

Minä rakastan kuunnella älykästä (tai ainakin älykkään oloista) dialogia. Easy A on sitä täynnä, sillä Olive on selkeästi keskivertolukiolaista terävämpi älyllisesti, vaikka sitä ei sosiaalisten taitojensa kanssa ihan olekaan.

Easy A:ssa on useita hupaisia ja persoonaltaan mielenkiintoisia sivuhahmoja, jotka ihanasti tukevat Oliven hahmoa. Ilman heitä Olive ei olisi läheskään niin näpsäkkä paketti kuin mitä hän nyt on Pidin valtavasti Clarksonista Oliven omaperäisenä äitinä, samoin kuin Tuccista isukkina ja jopa Kudrow'sta ensin oppilaiden etuja ajavana oppilaanohjaajana, mutta lopulta omaan napaansa tuijottavana, raivostuttavan itsekeskeisenä aikuisena. Niin, ja Dan Byrdista Oliven homoystävänä.

Vaikka Easy A on kokonaisuutena tarinaltaan varsin kiltti high school -komedia pohdintoineen esiaviollisesta seksistä, se ihastuttaa keskivertoa enemmän hahmojensa ja dialoginsa kautta. Se sisältää runsaasti viittauksia klassisiin(kin) elokuviin, etenkin John Hughesin teinikomedioihin.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Easy A
Ohjaus: Will Gluck
Käsikirjoitus: Bert V. Royal
Pääosissa: Emma Stone, Amanda Bynes, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Stanley Tucci, Lisa Kudrow, Alyson Michalka, Malcolm MacDowell, Cam Gigandet, Penn Badgley
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: komedia
Ikäraja: 7
IMDb
Traileri (Apple) >>