torstai 2. kesäkuuta 2011

Joe Wrightin Hanna (2011) (****)


Joe Wright on ohjannut upean Sovituksen (Atonement, 2007), kauniin Ylpeys ja ennakkoluulon (Pride and Prejudice, 2005) ja keskinkertaisemman The Soloistin (2009) - kaikki draamoja. Hannassa hän ottaa rohkeasti käsittelyynsä toimintaelokuvan ja tuloksena on Tom Tykwerin vuonna 1998 ohjaaman Juokse Lola juokse (Lola rennt) kaltainen rytmikäs ja otteessaan pitävä toimintajännäri. Mikä vielä tekee Hannasta suomalaiselle mielenkiintoisen, on se, että elokuva on osittain kuvattu Kuusamossa ja Kemijärvellä.

Hanna (Saoirse Ronan) on isänsä Erikin (Eric Bana) kanssa Lapin erämaassa asuva teinityttö, josta isä on vuosien varrella koulinut maailmanluokan tappajan. Tyttö osaa useaa kieltä, metsästää riistaa henkensä pitimiksi ja suojelee itseään hyökkäyksiltä. Mutta mitä hän ei osaa, on elää tavallisessa maailmassa tavallisen ihmisen elämää.

Koko Hannan eliniän Erikin kohteena on ollut hänen entinen työtoverinsa Marissa (Cate Blanchett), jota isä ja tytär lähtevät etsimään tähtäimeensä siinä vaiheessa, kun isällä ei ole enää mitään opetettavaa tyttärelleen. Ja niin Hanna heitetään keskeltä erämaata suureen ja ihmeelliseen maailmaan, jossa hänen on pärjättävä omillaan, ja siinä sivussa tehtävä selvää Marissasta.

Hannan askeleita siivittää elokuvassa eteenpäin tehokas rytmi, minkä avulla paikoitellen hieman heppoisasta käsikirjoituksesta on saatu aikaan viihdyttävä toimintatrilleri. Wright hoitaa homman toiminnallisena ohjaajana oikein näpsäkästi ja sen lisäksi hän sovittaa kauniisti mukaan nuoren tytön kasvutarinan, myös sen humoristisempaa puolta. Hanna ei ole otsa kurtussa tehtyä toimintadraamaa, mutta se ei myöskään ole toimintaa sen aivottomimmasta päästä. Lisäksi Hanna on hahmona täydellisen ihastuttava.

Nuori Ronan vakuutti jo Sovituksessa ja se jälkeen Peter Jacksonin Lovely Bonesissa sekä Peter Weirin The Way Backissa. Tytössä ja hänen tiukan sinisissä silmissään on sellaista maanläheistä otetta ja vahvuutta, mikä puuttuu monilta muilta nuorilta nykynäyttelijöiltä. Hän tuntuu ottavan työnsä vakavasti ja se myös näkyy työn laadussa, sillä ilman Ronanin karismaa Hanna tuskin olisi aivan yhtä otteessan pitävä kuin mitä se nyt on.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Hanna
Ohjaus: Joe Wright
Käsikirjoitus: Seth Lochhead, David Farr
Pääosissa: Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Tom Hollander
Valmistusmaa: USA / UK / Saksa 2011
Genre: toiminta / rikos
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (Apple) >>