maanantai 23. toukokuuta 2011

Yksinoikeudella Elokuvablogissa: Robert De Niron haastattelu


Pienin painajainen perheessä -elokuvan dvd- ja blu-ray -julkaisun tiimoilta Elokuvablogi.comilla oli ilo ja kunnia saada julkaistavakseen legendaarisen Robert De Niron haastattelu - Suomessa yksinoikeudella Elokuvablogi.comissa!

Q: Hei Bob. Kuinka voit?
A: Oikein hyvin, kiitos.

Q: Oli hienoa katsella sinua jälleen yhdessä Ben Stillerin, Dustin Hoffmanin, Barbra Streisandin, Teri Polon, Blythe Dannerin ja ensikertalaisten kuten Jessica Alba ja Laura Dern kanssa elokuvassa Pienin painajainen perheessä. Tiesitkö vuonna 2000, kun ensimmäisen kerran esitit entistä CIA-agenttia Jack Byrnesiä Perhe on painajainen -elokuvassa, että elokuvalle tehtäisiin kaksi jatko-osaa?
A: En oikeastaan, mutta toisaalta en ollut myöskään yllättynyt. Luulen, että kaikki voivat samaistua tarinaan ja sen ihmisiin. Monet voivat samaistua Fockerin tai Byrnesin perheeseen. Tiedäthän, niiden kahden väliseen dynamiikkaan.

Q: Todellakin. Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa Jack on sodassa vävynsä, Ben Stillerin esittämän Greg Fockerin kanssa. Mutta Pienin painajainen perheessä -elokuvassa Jack on jo hieman kiltimpi Gregiä kohtaan.
A: Jack kieltämättä on rauhoittunut. Heidän suhteellaan on ylä- ja alamäkensä.

Q: Voitko selventää tätä hieman sekä Godfocker -nimeä? Godfocker-kohtaus on hulvaton. [Toim. huom. Godfocker viittää Godfatheriin eli Kummisetään, suvun päämieheen]
A: Kyllä. Jack ja Greg alkavat tulla hyvin toimeen ja Jack haluaa luovuttaa Gregille Godfockerin roolin. Mutta sitten Jack pettyy nähdessään, että Greg voikin olla alttiina tietyille kiusauksille. Ja niinpä suhteeseen tulee ryppyjä.

Q: Juuri kun voisi luulla, että Jackista ja Gregistä on tulossa parhaat ystävykset, kaikki purkautuu hurjaksi, fyysiseksi taisteluksi.
A: Näin todella käy.

Q: Benin kanssa tekemässäsi tappelukohtauksessa näyttää kuin olisit kääntänyt aikaa taakse päin Kuin raivo härkä -aikoihin.
A: (Nauraa) Se oli hienoa. Se sai minut tuntemaan itseni eläväksi.

Q: Onko totta, että löit vahingossa Beniä kasvoihin?
A: Kyllä, mutta hän puolestaan löi minua pari kertaa kasvoihin.

Q: Oikeastiko? Se kuulostaa ihan Kuin raivo härkä -elokuvalta.
A: Todella.

Q: Kuulen usein ihmisten sanovan, että on mahtavaa, kun De Niro tekee komediaa Painajainen -elokuvissa. Mutta oikeastaan suurin osa sinun elokuvistasi sisältää huumorielementin, eikö?
A: Kyllä, olen samaa mieltä. Jopa Taksikuskissa oli jonkin verran huumoria. Luulen, että ensimmäinen varsinainen komedia, jonka tein, oli Terapian tarpeessa yhdessä Billy Crystalin kanssa.

Q: Pidätkö komedioiden tekemisestä?
A: Totta kai. Olen aina tiennyt, että minulla on huumorintajua. On hauskaa myös päästä näyttämään se.

Q: Oli hienoa nähdä hyvä ystäväsi Harvey Keitel mukana Pienin painajainen perheessä -elokuvassa. Montako kertaa olettekaan työskennelleet yhdessä?
A: Luulisin, että kolme tai neljä kertaa? Hän on mukana Pienimmässä painajaisessa perheessä, Sudenpesässä, Cop Landissa ja Taksikuskissa.

Q: Olet myös työskennellyt Hollywoodin parhaiden ohjaajien kanssa - Martin Scorsese, Francis Ford Coppola ja lista vain jatkuu. Mikä erottaa hyvän ohjaajan ei niin hyvästä ohjaajasta?
A: Luulen että hyvän ohjaajan tulee antaa kaikille - ei vain näyttelijöille, mutta myös kuvaajille ja muille osastoille - vapaus kokeilla ja tutkia, ja tuntea sitä kautta olonsa mukavaksi tehdessään valintoja. Ohjaaja sitten auttaa noiden valintojen suhteen sanomalla "OK, otetaan tuo mukaan". On tärkeää, että ihmiset tuntevat olevansa mukana yhteistyössä.

Q: Onko totta, että olet taas ryhtymässä työstämään uutta elokuvaa Scorsesen kanssa?
A: Kyllä. Me alamme tehdä elokuvaa nimeltä The Irishman. Se perustuu kirjaan nimeltä I Heard You Paint Houses. Marty ohjaa ja siinä esiintyvät minun lisäkseni Al Pacino ja Joe Pesci.

Q: Kuulostaa mahtavalta. Sen lisäksi, että näyttelet monissa mahtavissa elokuvissa, olet kokeillut myös ohjaamista. Muuttuuko lähestymistapasi sen mukaan näytteletkö vai ohjaatko elokuvaa?
A: Ohjatessa ihmiset tuntuvat suorastaan hukuttavan sinut kysymyksiin. Siitä tulee melkein refleksi. Pitää koko ajan sanoa "Tee näin" tai "Tee noin". Pitää ajatella nopeasti varsinkin silloin kun kuvataan. Tuollainen on minun kokemukseni. Elokuvan teossa on niin paljon liikkuvia osia.

Q: Olet yksi kaikkien aikojen suurimpia näyttelijöitä. Lasketko menestyksesi lahjakkuutesi vai kovan työn ansioksi vai molempien?
A: Tuo oli kauniisti sanottu. Pitää työskennellä kovasti ja pysyä asiassa, jotta siitä tulisi erikoislaatuinen, kävi mitä tahansa. Katsojat eivät aina pidä siitä mitä teen, mutta haluan aina heidän näkevän ainakin sen, että välitän siitä mitä teen ja pyrin aina parhaaseen lopputulokseen.

Q: Mikä pitää sinut liikkeessä? Olet saavuttanut jo kaiken. Sinulla on kaksi Oscaria ja kuusi ehdokkuutta, eikä sinun tarvitse enää todistaa mitään. Miksi et vain siirry eläkkeelle ja nosta jalkoja ylös?
A: No, mitähän minä aionkaan tehdä? Pidän kotona istumisesta ja tiettyjen asioiden tekemisestä, rennotsti ottamisesta, auringonlaskun ja maisemien katselusta, mutta haluan silti pysyä aktiivisena.

Q: Se todella näkyy. Olet 67-vuotias, mutta silti loistavassa kunnossa. Mikä on salaisuutesi siihen, että näytät noin hyvältä?
A: Treenaan. Yritän pysyä kunnossa. En koskaan uskaltaisi mennä mihinkään kauneusleikkaukseen.


Haastattelu on käännetty suomeksi alun perin englanninkielisestä haastattelusta.