tiistai 3. toukokuuta 2011

True Blood, Season 1


Vampyyrisarjojen seuraaminen jatkuu tässä osoitteessa. Buffy, vampyyrintappajan ja Angelin jälkeen käsittelyyn lähti paljon kohua herättänyt True Blood.

Ykköskausi on nyt katseltu ja olen mielipiteeni kanssa vielä hieman ristiriitainen. Sarja kyllä koukutti, mutta paljon siinä oli asioita, jotka pidemmän päälle ärsyttivät. Olen tosin kuullut, että kakkoskaudesta eteenpäin homma hieman muuttuisi, ja luotan intuitiooni ja jatkan katselua ykköskauden jälkeenkin.

True Blood kertoo Louisianassa sijaitsevasta pikkukaupungista nimeltä Bon Temps. Siellä asustaa ajatuksia lukemaan pystyvä tarjoilija Sookie Stackhouse (Anna Paquin) veljensä Jasonin (Ryan Kwanten) ja isoäitinsä (Lois Smith) kanssa. Heti sarjan alussa Sookie tapaa mystisen tumman Billin (Stephen Moyer), joka paljastuu vampyyriksi.

True Bloodissa vampyyrit ovat tulleet ulos arkuistaan ja ovat nyt osa yhteiskuntaa. Tämä on ollut synteettisen veren, True Bloodin, keksimisen ansiota, sillä näin vampyyrien ei tarvitse enää metsästää ihmisiä. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan hyväksy vampyyreitä, osittain ihan aiheesta, sillä kaikki vampyyrit eivät harrasta mainstream-elämäntapaa.

Sarjan idea syrjinnästä ja vampyyrien ihmisoikeuksista on mielenkiintoinen, mutta lisäväriä siihen tuo fakta, etteivät vampyyrit ole täysin puolustuskyvyttömiä. Lisäksi kaikki ihmisetkään eivät ole aivan sitä, miltä ulospäin näyttävät.

Ykköskaudella nähdään hyvin vähän hahmoja, joista oikeasti voisi pitää. Sookie tuntuu välillä rasittavuuteen asti yksinkertaiselta ihmiseltä, Billistä ei näytetä kovinkaan monia puolia, ja monet muutkin hahmot tuntuvat lähes pelkästään vastenmielisiltä, eivät samaistuttavilta. Mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nousee ykköskaudella vain pienessä sivuosassa nähtävä vampyyriseriffi Eric Northman (Alexander Skarsgård), joka on kiinnostavalla tavalla paha. Ja hänestä tulee jollakin tavalla mieleen Buffy, vampyyrintappajan Spike, joka sarjan loppua kohden nousi yhdeksi kiinnostavimmista ja monitahoisimmista hahmoista.

TÄSTÄ ETEENPÄIN SPOILEREITA


Ehdin jo niin tottua Buffy-maailman vampyyreihin, jotka eivät nuku arkuissa vaan karttavat vain suoraa auringonvaloa, että True Bloodin arkuissaan nukkuvat vampyyrit aluksi tuntuivat jotenkin hupsulta ajatukselta nykytekniikalla varustetussa maailmassa.

Toinen suunnattomasti ärsyttävä asia sarjassa on vampyyrien ruokailu seksin harrastuksen ohella. Seksiähän tässä sarjassa tosiaan harrastetaan ja alun itsetarkoitukselliselta tuntuvat sekstailun jälkeen siihenkin tottui. Mutta se vampyyrien pureskelu seksin aikaan on ainoastaan ällöä. Eikös se ole vähän sama kuin joku vetäisi hampurilaista samalla kun harrastaa seksiä, mitä?

Pinnallisten huomioiden osio: joskus aikaisemmin olin nähnyt kuvia Eric Northmanista, mutta mies ei suurtakaan vaikutusta meikäläiseen tehnyt. Eikä tehnyt sarjassakaan vielä ensiesiintymisellään. Vasta kun hän nousi seisomaan koko yli 190-senttiseen pituuteensa ja alkoi puhua matalalla, vakuuttavalla äänellään, olin myyty. Huhhuh. Bill Compton puolestaan ei ole sitten ollenkaan seksikäs, vaan enemmänkin vastenmielisen näköinen, vaikka normaalisti tummista miehistä enemmän pidänkin.

Kakkoskausi on jo korkattu, mutta älkää kommenteissa vielä hirveästi spoilatko eteenpäin, kiitos :)