torstai 26. toukokuuta 2011

Stephen Frearsin Tamara Drewe (2010) (****)


Tamara Drewe pohjautuu Posy Simmondsin kirjoittamaan graafiseen romaaniin, josta kirjoittelin parisen viikkoa sitten. Sen on ohjannut Stephen Frears, mies hienojen elokuvien The Queen, Dirty Pretty Things ja High Fidelity takaa. Näin elokuvan kuitenkin heti kirjan lukemisen jälkeen seuraavana päivänä, enkä voinut olla koko ajan vertaamatta elokuvan tapahtumia kirjan tapahtumiin, mikä ehkä hieman laimensi intoani elokuvaa kohtaan.

Tamara Drewe on tarina brittiläisestä pikkukylästä, jonka rutiineja saapuu sekoittamaan kuvankauniiksi plastiikkakirurgian avulla muuttunut Tamara Drewe (Gemma Arterton). Tamara sekoittaa kylän miesten päät ja saa nuoret tytöt kuiskimaan. Vahvimmin Tamaran läsnäolo vaikuttaa naisen kotitalon naapurissa sijaitsevan Beth Hardimentin (Tamsin Greig) yhdessä kirjailijamiehensä Nicholasin (Roger Allam) kanssa ylläpitämän majatalon elämään.

Bethin apupoikana toimiva Andy (Luke Evans) muistaa yhteisen teinimenneisyyden Tamaran kanssa ja pyrkii tytön elämään takaisin. Asiaa hankaloittaa kuitenkin Tamaran elämään livahtanut rokkikukko Ben (Dominic Cooper), itseään korostava ja ihanaa vaimoaan jatkuvasti pettävä kirjailija Nicholas ja omalla tavallaan myös kylän kapinalliset tytöt Jody ja Casey (Jessica Barden ja Charlotte Christie).

Tamara Drewe on ihastuttavan maanläheinen brittielokuva, joka sekoittaa sympaattisella tavalla yhteen sopivan määrän draamaa ja komediaa. Kirjaan verrattuna elokuva on kuitenkin kokenut muutamia muutoksia, sillä elokuva alleviivaa tapahtumia, jotka kirja kertoo ylimalkaisemmin antaen lukijan mielikuvitukselle tilaa. Kirjassa ihastuttavassa pääosassa toimiva Beth on elokuvassa ikävästi yksiulotteisempi ja sivullisempi hahmo kuin kirjassa. Elokuvan lopussa on myös otettu huomattavia vapauksia ja siitä on tehty hyvin erilainen kuin kirjan lopusta. Kirjassa nimittäin kuolee yksi ihminen enemmän ja siksipä eräiden hahmojen yhteys elokuvan lopuksi tuntuukin kummalliselta.

Huolimatta muutoksista suhteessa alkuperäiseen tarinaan Tamara Drewe on kokonaisuutena ilahduttavan peribrittiläinen komedia, joka vaihteen vuoksi sekoittelee ihmissuhdekiemuroita aikuisten ihmisten kesken. Keski-ikäiset aikuisetkin kun ovat oikeita ihmisiä, joilla on tunteet, vaikka suuri osa nykyisistä ihmissuhdekomedioista keskittyykin teineihin ja nuoriin aikuisiin. Elokuvan jokaisella hahmolla on oma selkeä äänensä ja syvyytensä, joka antaa koko elokuvalle piristävää pontta.

Tamara Drewe on vielä siinäkin mielessä positiivinen elokuva, että katsojalle tulee tyytyväinen olo tapahtumien kulusta. Jokainen tuntuu saavan ansionsa mukaan niin hyvässä kuin pahassakin, mutta tämä on rakennettu taitavasti niin, ettei joka rakosesta valu kaiken sotkevaa siirappia.

Juttu Simmondsin kirjasta täällä >>

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Tamara Drewe
Ohjaus: Stephen Frears
Käsikirjoitus: Moira Buffini, perustuu Posy Simmondsin sarjakuvaromaaniin
Pääosissa: Gemma Arterton, Tamsin Greig, Dominic Cooper, Luke Evans, Bill Camp, Roger Allam, Jessica Barden, Charlotte Christie
Valmistusmaa: UK 2010
Genre: komedia / draama
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>