tiistai 10. toukokuuta 2011

Luettua: Posy Simmonds - Tamara Drewe

27. toukokuuta elokuvaensi-iltaan tulee Stephen Frearsin (The Queen) ohjaama Tamara Drewe. Elokuva pohjautuu Posy Simmondsin kirjoittamaan samannimiseen sarjakuvaromaaniin, jonka päätin lukaista ennen elokuvan näkemistä.

Tamara Drewe kertoo pienestä kyläyhteisöstä Englannin maaseudulla. Beth Hardiman pitää kirjailijamiehensä Nicholasin kanssa yllä täyden palvelun majataloa, johon niin aloittelevat kuin jo julkaisseetkin kirjailijat voivat tulla kirjoittamaan kaikessa rauhassa. Rauhan rikkoo naapuriin saapuva kuvankaunis kolumnisti Tamara Drewe, joka pistää pään pyörälle jokaiselta kyläläiseltä sukupuoleen katsomatta.

Tamara Drewe poikkeaa perinteisestä sarjakuvasta suuresti, sillä runsaalla tekstimäärällään se on enemmänkin kuvitettu romaani kuin sarjakuva. Maaseudun ihmissuhteiden kiemurat on kuitenkin kirjoitettu niin ihastuttavan toimivalla tavalla, että kirjan lukee hujauksessa (omassa tapauksessani "hujaus" oli viisi autossa istuttua tuntia matkalla Pohjois-Savosta takaisin Helsinkiin).

Kirjassa kuvataan kivasti niin kirjailijoiden kuin maaseutuyrittäjänkin arkea. Samalla se nostaa esille pikkukaupungin hyviä ja pahoja puolia - pienessä yhteisössä kaikki periaatteessa tietävät kaiken, mutta samalla eivät mitään, ja aikuisten rinnalla nuorten ongelmat korostuvat, kun ajanviettopaikkoja on hyvin rajoitetusti.

Simmonds sekoittaa tarinaansa trillerimäistä tyyliä selvittäessään lukijoille ihmisten kohtaloita, ja tämä tekee kirjasta mielenkiintoisten hahmojensa ohella erittäin monimuotoisen ja viihdyttävän.

Tietääkseni kirjaa ei ole vielä suomennettu, mutta englanninkielinen versio on saatavilla ainakin Amazonilta ja se löytyy myös pääkaupunkiseudun kirjastosta.