keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Duncan Jonesin Source Code (2011) (****)


Duncan Jonesin vuonna 2009 ohjaama Moon (josta juttu täällä) oli erittäin hieno esikoistyö, jolla ohjaaja piirsi nimensä minun mieleeni kertalinttuulla. Siksipä odotukset olivatkin melkoisen korkealla hänen seuraavan ohjaustyönsä Source Coden osalta.

Source Code kertoo Colter Stevensista (Jake Gyllenhaal), sotilaasta, joka yllättäen kesken Afganistanin keikan herääkin itselleen vieraassa kehossa, kauniin naisen (Michelle Monaghan) kanssa junassa matkalla kohti Chicagoa. Junassa, joka piakkoin räjähtää terroristin asettaman pommin takia.

Räjähdyksen jälkeen Stevens palaa omaan kehoonsa, joka on jumissa lentokoneen (??) raadossa jossakin päin maailmaa. Missä, siitä Stevensillä ei ole mitään tietoa, ja hänen ainoa yhteytensä ulkomaailmaan onkin vain toinen sotilas, Colleen Goodwin (Vera Farmiga), joka puhuu hänelle tietokoneen välityksellä.

Stevensin tehtäväksi on annettu selvittää, kuka asensi pommin Chicagon junaan ja hänet lähetetään takaisin saman ihmisen kehoon, täsmälleen samaan hetkeen kuin aikaisemminkin.

Source Code sukkuloi usean todellisuuden välillä vaivatta. Käsikirjoitus on oivallinen ja elokuvan toteutus tuo mieleen tyylin, jolla myös Moon on tehty. Molemmissa elokuvissa pääosassa on ihminen, joka on joutunut todellisuuteen mikä ei ole varsinaisesti oma, mutta joka ei anna periksi. Kerros kerrokselta salaisuus raottuu ja lopulta päästään pisteeseen, jossa mahdollisella virallisella todellisuudella ei ole enää niin suurta merkitystä. Elokuvan loppu muistuttaakin tyydyttävyydessään hieman Christopher Nolanin vuonna 2006 ohjaamaa The Prestigeä, siinä mielessä, että kun todellisuutta on taivuteltu tarpeeksi, ei lopullisella suunnalla enää ole draaman kannalta niin suurta väliä.

Tietyllä tavalla Source Codea voisi verrata myös niin ikään Nolanin viime kesänä ohjaamaan Inceptioniin, vaikka todellisuuden tasoja Source Codessa ei olekaan aivan yhtä monta. Niiden välillä liikutaan kuitenkin jouhevasti tarinan intesiteettiä kasvattamalla koko elokuvan keston ajan niin, että katsoja pysyy mukaan virittyneenä mukavasti.

Hahmojen ja näyttelijöiden osalta suurin painolasti lepää Gyllenhaalin harteilla, sillä muut hahmot tuntuvat jopa liioitellun yksiulotteisilta. Laatunäyttelijä Farmiga, jonka rooli on tasapainoilla sotilaan velvollisuudentuntonsa ja toisaalta toista ihmistä kohtaan tuntemansa myötätunnon välillä, ei ilmeettömyydellään täysin vakuuta. Samoin hänen esimiestään Dr. Rutledgeä näyttelevä Jeffrey Wright tuntuu roolissaan ylikorostetun suoraviivaiselta.

Sci-fi/trilleriosastolla Source Code on vuoden parhaita elokuvia tähän mennessä.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Source Code
Ohjaus: Duncan Jones
Käsikirjoitus: Ben Ripley
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright
Valmistusmaa: USA / Ranska 2011
Genre: sci-fi / trilleri
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>