maanantai 11. huhtikuuta 2011

Zack Snyderin Sucker Punch (2011) (*)


Voi Zack Snyder, minkä teit!

Minä niin odotin, että Sucker Punch olisi ollut tyttöenergiaa täynnä oleva toimintafantasia, mutta sinä annoitkin meille pelkän teinipojille suunnatun märän päiväunen! Kahden tunnin mittaisen, raivostuttavan paljon hidastettuja kohtauksia sisältävän (visuaalisesti kylläkin kauniin) fantasian, jossa ei ole tarinaa nimeksikään, vaan pelkästään koulutyttömekoissa keikisteleviä typyköitä, joilla on aivan hurjan pitkät pidennykset silmäripsissään. Eih... Aika harvoin minä valitan elokuvasta näin, mutta tällä kertaa on ihan pakko, sillä Sucker Punch on (ainakin toistaiseksi) vuoden huonoin elokuva.

Snyder, joka viimeksi antoi meille ihastuttavan Legendan Suojelijoista (juttu täällä) ja sitä ennen mahtavan Watchmenin (juttu vanhassa blogissani täällä) (ja noh, sitä ennen kamalan 300...), luo Sucker Punchissa mielikuvitusmaailmoja toistensa sisään ja näiden mielikuvitusmaailmoiden sisällä pornoleffaan paremmin sopivilla nimillä paiskattujen hahmojen kehitystä muka viedään eteenpäin. Baby Doll (Emily Browning) menettää väkivaltaisesti perheensä ja hänen pedofiilinen isäpuolensa telkeää tytön mielisairaalaan. Mielisairaalassa odottavat kauheudet, joita Baby Doll pakenee mielikuvitusmaailmaan, joka ei ole paljon sen parempi kuin todellisuuskaan.

Tässä toisessa mielikuvitusmaailmassa hän sitten pääsee tanssin avulla tietynlaiseen transsiin, jossa pääsee käsittelemään asioita mielikuvitusmaailman toiselle tasolle aseiden ja äärimmäisen väkivallan avulla. Todellinen tarina kuitenkin etenee vääjäämättä kohti tuhoa, eikä Baby Dollin tanssimisesta tai pahisten lahtaamisesta mielikuvitusmaailmoissa ole paljon hyötyä. Muissa tyttörooleissa nähdään Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens ja Jamie Chung. Aikuisrooleissa mielisairaalan työntekijöinä puolestaan esiintyvät Carla Gugino ja Oscar Isaac ja tyttöjä avustavana, mystisenä vanhana miehenä Scott Glenn.

Käsikirjoitukseltaan sanoinkuvaamattoman tylsä Sucker Punch olisi laadukkaamman käsikirjoittajan myötä voinut olla asiallinen girlpower-elokuva. Nyt tätä ihmisarvoa alistavaa kammotusta ei voi suositella kenellekään, ei edes niille nuorille pojanklopeille, jotka tästä ehkä jotakin silmäkarkkia voisivat saada.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Sucker Punch
Ohjaus: Zack Snyder
Käsikirjoitus: Zack Snyder, Steve Shibuya
Pääosissa: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Scott Glenn, Oscar Isaac
Valmistusmaa: USA / Kanada 2011
Genre: fantasia
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>