keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Tehtaan tytöt - Made in Dagenham (2010) (****)


Tasa-arvoinen palkkaus sukupuolesta riippumatta ei ole tänä päivänäkään itsestäänselvyys, mutta vuonna 1968 oli tavallista, että naiset saivat työstään huomattavasti miehiä huonompaa palkkaa pelkästään sen takia että olivat naisia. Tänä keväänä Artisokka-festivaaleilla nähty, Nigel Colen ohjaama Tehtaan tytöt - Made in Dagenham on tarina taistelusta tasa-arvoisen palkkauksen puolesta. Pilke silmäkulmassa tehtynä kylläkin.

Tavallinen työläisnainen, Rita O’Grady (Sally Hawkins) antaa äänen Dagenhamissa sijaistsevan Fordin autotehtaan naisille, jotka vaativat parannuksia työolosuhteisiinsa. Pyrkimystensä tiellä naisilla on vastassaan niin omat aviomiehensä kuin suuret yritysjohtajat, ja naisilta uhataan viedä kaikki. Ääni kuitenkin kuuluu työministeri Barbara Castlen (Miranda Richardson) kansliaan asti ja saa pari vuotta myöhemmin aikaan lakimuutoksen Iso-Britanniassa, ja myöhemmin monissa muissa länsimaissa.

Tositapahtumiin perustuva Made in Dagenham on inspiroiva komedia pyrkimyksestä tasa-arvoon. Ihastuttava Hawkins loistaa Ritana, joka nousee naisten sankariksi lähes mahdottomalta tuntuvan ylivoiman edessä. Vakavasta aiheestaan huolimatta elokuva on mukaansatempaavan hauska ja oivaa katsottavaa sekä miehille että naisille. 60-kuvun ajankuva on rakennettu ihastuttavan aidon näköiseksi niin ympäristöltään kuin ihmisiltäänkin, ja varsinkin naiset ovat mahtavan rentoja vapautuneessa ilmapiirissä. Miehet jäävät tässä elokuvassa vähälle huomiolle, sillä Made in Dagenham on ennenkaikkea elokuva vahvoista, mutta herkistä naisista.

Juttu julkaistu alunperin Episodissa #3/2011 ja siitä pidennetty blogia varten

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Made in Dagenham
Ohjaus: Nigel Cole
Käsikirjoitus: William Ivory
Pääosissa: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson
Valmistusmaa: UK 2010
Genre: draama / komedia
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>