perjantai 22. huhtikuuta 2011

Neil Burgerin Rajaton - Limitless (2011) (***)


Yleisesti vallalla on käsitys, että käytämme hyväksemme vain murto-osaa aivojemme kapasiteetista. Millaista elämä olisi, jos saisimmekin käyttöön aivojemme koko potentiaalin? Kysymystä pohti Alan Glynn tieteisromaanissaan The Dark Fields, ja Rajaton on Neil Burgerin (Silmänkääntäjä - The Illusionist) tämän romaanin pohjalta ohjaama vauhdikas laatutrilleri.

Eddie Morra (Bradley Cooper) on kirjailijaksi haikaileva luuseri, jonka kirja ei tahdo edistyä ja tyttöystävä Lindy (Abbie Cornish) päättää jatkaa elämäänsä ilman Eddietä. Miehen elämä polkee paikallaan ja parransänki näyttää päivä päivältä epäsiistimmältä. Sitten hän törmää kadulla entisen vaimonsa veljeen (Johnny Whitworth), joka tutustuttaa hänet käänteentekevään tieteelliseen keksintöön, lääkkeeseen, jonka avulla aivojen koko kapasiteetti voidaan ottaa käyttöön.

Pieni kirkas nappi NZT:ta ja Eddie on kuin uusi mies. Cooperin sinisten silmien takana raksuttaa ja lujaa, kun Eddien aivot hurahtavat käyntiin täysteholla - mies muistaa lukemiaan asioita vuosien takaa, oppii uusia kieliä ja analysoi matemaattisia malleja kuin vettä vaan. Eddien räjähdysmäinen ponnahdus taloudellisiin sisäpiireihin tulee vanhalle kastille täysin yllätyksenä, eivätkä he ehdi tajuta, mikä heihin iski. He, mukaan lukien Robert De Niron esittämä rahamies, ovat auttamattomasti ulkona Eddien ylitehokkaasta, yliälykkäästä maailmasta. NZT kuitenkin vaikuttaa huumeen lailla, ja kun tiedon ja sitä kautta vallan makuun on päässyt, sitä on aina vain saatava lisää.

Elokuvan visuaalinen tyyli on linjassa elokuvassa esiintyvän huumeen vaikutuksen kanssa. NZT saa kaiken näyttämään kirkkaammalta, selkeämmältä ja värikkäämmältä, kun taas normaali elämä näytetään nuhjaantuneemmissa sävyissä. Vauhdikkaat ja tyylikkäät kamera-ajot pitkin katuja kuvaavat Eddien ylikierroksilla käyvää elämää, hetkiä, jolloin hän tuntuu liitävän harmaan massan, meidän kaikkien tavallisten tallaajien yläpuolella.

Rajaton antaa aiheen lähes yliluonnollisia kykyjä antavan lääkkeen/huumeen käytön moraaliseen tutkiskeluun, mutta se ei pyri missään vaiheessa antamaan katsojalle valmista vastausta siitä, onko Eddien toiminta oikein vai väärin. Siksi loppuratkaisu vaikuttaa yllättävän tyydyttävältä.

Kauniina poikana tunnetun Cooperin moni-ilmeinen roolisuoritus nostaa miehen statusta laadukkaana näytelijänä. Hänen muutoksensa rähjäisen luuserin, supersulavan pörssihain ja vieroitusoireista kärsivän huumeaddiktin välillä liukuu sulavasti ja vailla ponnisteluja. De Niro puolestaan tuntuu olevan sivuroolissaan hieman hukassa.

Rajaton sivuaa mielenkiintoisella tavalla tehokkuutta palvovaa nyky-yhteiskuntaa. Voisiko NZT olla uusi Viagra, jonka avulla aivokäyrät saataisiin nousuun? Oikeassa maailmassa ei, sillä tutkijat kumoavat uskomuksen siitä, että yleensäkään käyttäisimme vain murto-osaa aivokapasiteetistamme. Ajatus ylivoimaisen aivotoiminnan mahdollistavasta lääkkeestä on kuitenkin äärimmäisen kiehtova.

Juttu julkaistu alunperin Episodissa #4/2011

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Limitless
Ohjaus: Neil Burger
Käsikirjoitus: Leslie Dixon, perustuu Alan Glynnin romaaniin
Ääniosissa: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: trilleri
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (Apple) >>