tiistai 5. huhtikuuta 2011

Luontodokumenttien aatelia - Oceans (2009) (****)


Sanottakoon nyt ensin, että minähän rakastan luontodokumentteja. Kai se johtuu siitä, että olen entinen biologi ja edelleenkin kai jonkinasteinen viherpiiperö. Uljas villi luonto ja sen eläimet ovat vaan usein mahtavampia kuin hienoinkaan fantasia.

Tämän todistaa taas kerran Jacques Perrinin ja Jacques Cluzaudin (aikaisemmissa meriiteissään mm. Siivekäs muutto) uusi valtameridokumentti Oceans.

Vaikka kuvittelisit nähneesi jo kaiken kuvattavan arvoisen valtameristämme, katso Oceans ja mieti uudestaan. Tuijotin nimittäin itsekin silmät ymmyrkäisinä kun miljoonat ja taas miljoonat ravut kiipesivät toistensa niskaan jossakin syvällä meren alla. Siitä tuli mieleen Taru sormusten herrasta ja örkkejä kuhiseva Rautapiha.

Yläkuvassa nähtävä ihmisen kohtaaminen hain kanssa on dokumentissa kuvattu huikean kauniisti - sukeltaja nimittäin ui todella pitkään ihan kosketusetäisyydellä merien suuresta ja pelottavasta tappajahaista. Nämä kaksi lipuvat meren syvyyksissä rinnakkain, ihan kaikessa rauhassa. Tällaista ei kovin usein näe luontodokumenteissa, joissa usein halutaan näyttää haiden hyökkäyksiä, verta ja suolenpätkiä.

Oceans on yksi maailman kalleimmista luontodokumenteista ja se todellakin näkyy laadussa. Koskaan aikaisemmin ei merenalainen luonto ole nimittäin dokumentissa näyttänyt näin hätkähdyttävän yksityiskohtaiselta, upealta ja mahtavalta.

Oceans on kuvastoltaan täydellinen luontodokumentti ja ainoa asia, mikä siinä hieman häiritsee on tympeän kuuloinen voiceover (jota onneksi ei kuulla kovin paljoa) sekä pientä paatoksellisuutta sisältävät jaksot, joissa nähdään ihmisiä ihmettelemässä esimerkiksi merien sukupuuttojen määrää.

Mutta kun näkee mursuäidin halaamassa mursulastaan, tippa tulee linssiin väkisin. On se niin herkkää, niin herkkää.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Oceans
Ohjaus:  Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Käsikirjoitus: Christophe Cheysson, Jacques Cluzaud...
Valmistusmaa: Ranska / Sveitsi / Espanja 2009 
Genre: dokumentti
Ikäraja: 7
IMDb