perjantai 1. huhtikuuta 2011

Luettua: Kazuo Ishiguro - Ole luonani aina

Tänä keväänä Suomessakin (toivottavasti, tällä hetkellä ensi-ilta on merkitty 6. toukokuuta) elokuvana ilmestyvä Ole luonani aina perustuu Kazuo Ishiguron kiiteltyyn samannimiseen romaaniin. Tammi on elokuvan ensi-iltaa enteillen julkaissut romaanin elokuvan näköisenä pokkarina.

Ole luonani aina kertoo Kathystä, Tommystä ja Ruthista, kolmesta nuoresta, jotka varttuvat Hailshamin tarkoin varjellussa sisäoppilaitoksessa lapsuudesta aikuisuuteen. Tarinan kertojana toimii 31-vuotiaaksi ehtinyt Kathy.

Hailsham ei ole mikä tahansa sisäoppilaitos ja sen synkkää salaisuutta Kathyn kertoma tarina avaa lukijalle sivu sivulta. Mikä tarkoitus Hailshamilla oikein on? Miksi lapset kasvatetaan siellä täysin ulkomaailmasta suljettuina? Miksi lapset kutsuvat koulun aikuisia "kasvattajiksi" opettajan sijaan?

Hienovaraisin askelin, mutta sitäkin hätkähdyttävämmällä tavalla Ishiguro johdattaa lukijaa kohti päätöstä. Kathyn kertojaminän kautta tarina on tyylillisesti kevyttä nuoren ja viattoman tytön "jutustelua", mutta lopulta herkän kuoren alla kasvava kokonaisuus paljastuu lukijalle. Lukijaa pidetään tietyllä tavalla yhtä askelta kirjan hahmoja edellä, ja tämä antaa kirjalle astetta synkemmän sävyn.

Mikä alkaa hyvin perinteisenä nuoren tytön kasvutarinana muuttuu pikkuhiljaa järkyttäväksi dystopiaksi, jonka vaikuttavuutta lisää Kathyn rauhallinen ja tyyni kertojaminä. Draama muuttuu scifiksi.

Ole luonani aina on kauhistuttava, mutta samalla erittäin kaunis kertomus eräästä todellisuudesta ja sitä voin suositella luettavaksi kaikille, jotka eivät pidä tarinoissa kompromisseista ja jotka haluavat vaikuttua lukemastaan.

Kirjoittaja: Kazuo Ishiguro
Alkuperäisteos: Never Let Me Go
Sivuja: 405
Kustantaja: Tammi