maanantai 18. huhtikuuta 2011

Francis Lawrencen Vettä elefanteille (2011) (***)


Sara Gruenin romaaniin pohjautuva Vettä elefanteille on tarina sirkuksen mukana kiertävistä ja sen sykkeessä elävistä ihmisistä, niistä jotka todella rakastavat tekemäänsä, ja niistä, jotka rakastavat tekemäänsä rahaa. Elokuvan on ohjannut Francis Lawrence, jonka käsistä on aikaisemmin lähteneet mm. Keanu Reevesin tähdittämä asiallinen sarjakuvafilmatisointi Costantine (2005) sekä maailman viimeisestä ihmisestä koirineen kertova I am Legend (2007).

Iäkäs Jacob (Hal Holbrook) seisoo kiinni menneen sirkuksen portilla yömyöhällä ja harmittelee sitä, että ei nähnyt itse show'ta. Hyväsydäminen sirkuksenjohtaja Charlie (Paul Schneider) ottaa äijän talteen ja saa siitä palkinnoksi kuulla uskomattoman tarinan vuosikymmenten takaa.

Tuolloin nuori Jacob (Robert Pattinson) jää orvoksi ja joutuu jättämään eläinlääkäriopintonsa kesken. Sattuman kautta hän päätyy töihin sirkukseen, missä hänen tietonsa ja taitonsa eläinten kanssa eivät jää huomaamatta sirkuksen johtajalta Augustilta (Christoph Waltz). August palkkaa Jacobin uuden vetonaulansa, Rosie-norsun hoitajaksi ja kouluttajaksi. Mutta siinä sivussa käy niin, että Jacob rakastuu Augustin kauniiseen rouvaan Marlenaan (Reese Witherspoon). Kolmio- tai pitäisikö sanoa neliödraama (neljäs jäsenhän on tietenkin Rosie), ei pidemmän päälle kuitenkaan toimi ja suurta draamaa on tiedossa.

Vettä elefanteille on ihastuttava ja paikoin hyvin traaginen elokuva. Se tutustuttaa katsojan sirkuksen värikkääseen maailmaan ja kieltolain aikaan jännittävällä 1930-luvulla. Karismaattisen pääosakolmikon rinnalle nousee lumoava sirkus ja varsinkin sen aivan ihana Rosie-norsu. Eläinrakkaalle katsojalle Vettä elefanteille on kaunista, mutta paikoitellen myös hieman rankkaa katsottavaa. Eläimiä kun ei sirkuksessa kohdeltu 30-luvulla yhtä lempeästi kuin nykyisin.

Vettä elefanteille käy sydämeen komean tarinansa kautta, mutta jälkeenpäin siitä jää kokonaisuutena sellainen "ihan ok" -jälkimaku, joka kuitenkin innostaa tarttumaan kehuttuun alkuperäisromaaniin. Elokuva ei räjäytä tajuntaa eikä tarjoa miljöönsä lisäksi paljonkaan uutta, mutta on viihdyttävä ja koskettava, jonka oikein mielellään katsoo kerran, ja ehkä joskus tulevaisuudessa toisenkin kerran. Pattinson ja Witherspoon eivät räisky valkokankaan voittavaa karismaa ja kemiaa, mutta Waltz sekä iäkäs Holbrook sentään ihastuttavat.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Water for Elephants
Ohjaus: Francis Lawrence
Käsikirjoitus: Richard LaGravenese, perustuu Sara Gruenin romaaniin
Pääosissa: Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: draama
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>