tiistai 15. maaliskuuta 2011

Uusi addiktio aluillaan - Angel, Season 1


Buffy vampyyrintappajan kolmoskauden jälkeen omaksi sarjakseen irronnut Angel kertoo sielulla kirotusta vampyyri-Angelista, joka lähtee Sunnydalesta Los Angelesiin hyvittämään vampyyrinä tekemiään pahoja tekoja ja samalla olemaan poissa rakastamansa Buffyn luota, jotta tämä voisi elää oikeaa elämää.

Ykköskauden fiiliksiä SPOILERIVAROITUKSELLA katkon jälkeen.


Ensimmäinen jakso Angelia ei kolahtanut ihan täysillä, mutta toisaalta, ei kolahtanut ensimmäinen jakso Buffyakaan - vasta muutaman osan jälkeen koukutuin täydellisesti Buffyyn. Angelia jouduin kuitenkin katsomaan useammankin jakson, ennen kuin jouduin myöntämään itselleni koukuttuneeni siihenkin. Pidin niin älyttömän paljon Buffystä -sekä sarjana että hahmona- että minun oli aluksi erittäin vaikea suhtautua Angeliin ihan omana kokonaisuutenaan. Aluksi aina, kun joku Buffystä tuttu hahmo - Buffy itse tai vaikkapa Spike - astui kuvioihin, tunnelma tuntui tiivistyvän huomattavasti, sillä kaiken toiminnan taustalla olevat henkilökemiat ovat olleet kuitenkin se, mikä sai minut koukuttumaan Buffyn maailmaan. Vasta ykköskauden lopulla huomasin, etten enää kaipaa (ainakaan niin suuresti) Buffy-hahmoja Angeliin, vaan olin alkanut pitää siitä ihan omana itsenään.

Angel kertoo Los Angelesiin muuttaneesta Angelista (David Boreanaz) ja hänen perustamastaan yliluonnollisiin ongelmiin keskittyvästä etsivätoimistosta. Angelin taustahahmoina toimivat Sunnydalen high schoolista tuttu Cordelia (Charisma Carpenter) sekä ykköskauden puoliväliin asti puolidemoni Doyle (Glenn Quinn). Buffyssä en ikinä suuresti pitänyt Cordeliasta, mutta menetettyään varallisuutensa on hänestäkin alkanut tulla ihan siedettävä hahmo. Ei kuitenkaan mikään suosikkini, mikä osaltaan laimensi alkuintoa Angelin suhteen. Myöhemmin ykköskaudella Doylen korvaa puolestaan toinen Buffystä tuttu hahmo, Faithin entinen Valvoja Wesley (Alexis Denisof).

Angel tosiaan otti aikansa, mutta vielä Buffy-addiktiossani rakastin jaksoa #8 I will remember you -se on sydäntäsärkevän ihana! Tapettuaan erään demonin Angel joutuu kosketuksiin tämän veren kanssa ja muuttuu tavalliseksi kuolevaiseksi - hän syö, näkee itsensä peilistä - ja elää ihanan päivän rakastamansa Buffyn kanssa. Ja sitten hänen pitää kelata se päivä takaisinpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja ainoa, joka siitä jotain muistaa, on hän itse. Jos kukaan ei vielä tähän mennessä ole huomannut, niin minä *niin* olen tykästynyt yhdistelmään Buffy ja Angel.

Ykköskaudella vilahtaa mukana myös luopio-Tappaja Faith (Eliza Dushku), joka koittaa tappaa Angelin Wolfram & Hartin lakitoimiston palkkalistoilla, mutta lopulta Angelin avustamana päätyy katumaan ja suuntaa kaidalle tielle. Kaudella käväisee myös Spike (James Marsters), joka tavoittelee Buffyn Angelille lähettämää Amaran sormusta, joka antaisi vampyyrille uskomattomat voimat, mm. suojan auringonvaloa vastaan. Tähän liittyy eräs erittäin kaunis kohtaus, jossa Angel tuijottaa auringonlaskua ensimmäistä kertaa pariinsataan vuoteen.

Pienen totuttelun jälkeen Angel paljastui kaiken muun lisäksi erittäin hauskaksi sarjaksi. Vaikka kuinka kliseiseltä se nyt kuulostaakaan, minusta oli todella symppis kommentti sarjan alussa Doylelta Angelille - kun Angel murjottaa yksinäisenä ja Doyle koittaa piristää häntä kertomalla, että tämä on hyvännäköinen kaveri "Have you looked in the mirror lately?". Hehheh :)

Ykköskaudella näytetään mielenkiintoisesti myös Angelin menneisyyttä, kuinka hänestä tuli vampyyri ja kuinka hän eli julmana vampyyrinä ensimmäiset sata vuottaan Darlan (Julie Benz) kanssa. Darlahan tulee takaisin kuvioihin ykköskauden loppuhuipennuksena, ja olenkin jo hieman spoilaantunut (oma syyni!) jatkosta, vaikkakin tarkkoja yksityiskohtia olen koittanut välttää.

Angelista nyt nähty siis kuitenkin vasta tämä ykköskausi - ei isoja spoilereita kommenteissa vielä, kiitos :)