perjantai 11. maaliskuuta 2011

Shakespearea puutarhatontuilla - Gnomeo ja Julia (2010) (***)


William Shakespearen traaginen Romeo ja Julia on ollut taustana jos jonkinlaisille elokuvaversioille. Nyt vuorossa on animaatio, jossa seikkailevat puutarhatontut. Naapureina asustavien herra Capuletin ja neiti Montaguen välillä on vihanpito, joka on levinnyt jopa heidän värejä tunnustaviin puutarhoihinsa. Naapurusten puutarhatontut nimittäin harrastavat ihmisiltä salaa mm. kilpa-ajoja ruohonleikkurilla ja häviäjä saattaa löytyä kadulta sirpaleina seuraavana aamuna.

Kaunis Julia-tonttu (äänenä Pamela Tola / Emily Blunt) seisoo jalustallaan ikävystyneenä, kunnes näkee naapurustosta hieman syrjässä kasvavan kauniin kukkasen. Hän naamioi itsensä ja livahtaa puutarhasta etsimään kukkaa - ja törmää vahingossa naapurin siniseen Gnomeoon (äänenä Mikko Leppilampi / James McAvoy). Se on rakkautta ensisilmäyksellä, mutta kun heille selviää toistensa oikea väri ja sitä kautta identiteetti, suhde mutkistuu.

Koska Gnomeo ja Julia on sallittu kaikenikäisille, ei alkuperäisen tarinan traagista loppua uskalla edes odottaa. Perheen pienimmille tarjolla on söpöjen puutarhatonttujen elämää ja paikoitellen hurjaa menoa ruohonleikkureiden kyydissä, ja viitataanpa tarinassa hauskasti myös itseensä Shakespeareen -jotain siis myös aikuisille katsojille.

Puutarhatonttujen habitus on luotu ihanasti, sillä tontut ovat aidon posliinisen näköisiä kolhuineen ja lohkeilevine maalipintoineen. Hahmojen muovisuutta ei siis kannata pelätä - paitsi mitä nyt Gnomeon ja Julian ystäväksi lyöttäytyvä, yksinäinen muoviflamingo on tietysti muovia :)

Gnomeo ja Julia on sympaattinen ja hauska koko perheen elokuva, jonka voi helposti katsastaa läpi kertaalleen. Kovin montaa katselukertaa tämä animaatio tuskin kuitenkaan kestää.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Gnomeo & Juliet
Ohjaus:  Kelly Asbury
Käsikirjoitus: Kelly Asbury, William Shakespearen näytelmään perustuen
Suomenkielisissä ääniosissa: Mikko Leppilampi, Pamela Tola, Sinikka Sokka, Antti Pääkkönen, Jukka Voutilainen, Jenni Sivonen, Kari-Pekka Toivonen, Jone Nikula, Tuomas Uusitalo, Antti LJ Pääkkönen, Pekka Autiovuori, Marjatta Leppänen
Valmistusmaa: UK / USA 2010
Genre: animaatio
Ikäraja: sallittu
IMDb
Traileri (Apple) >>