perjantai 18. maaliskuuta 2011

Omat suosikit: Guilty pleasures, movies Top 5

Meillä kaikilla on elokuvia, joita katsomme kerta toisensa jälkeen, uudestaan ja uudestaan. Osa niistä elokuvista on hyviä, kriitikoidenkin arvostamia klassikoita ja mestariteoksia, osa taas sisältää jotain sellaista kummallista ja mukavaa, että se vetoaa meihin huolimatta siitä, ettei elokuva välttämättä mikään arvostelumenestys koskaan olisi ollutkaan.

Tässä minun viiden tällaisen guilty pleasuren joukko, joskin se on hieman laajempi kokonaisuus kuin vain viisi elokuvaa.


Young Einstein
Vaihtoehtoinen tarina Albert Einsteinin nuoruudelle on Yahoo Seriousin versio vuodelta 1988. Tasmaniassa syntynyt Albert yrittää keksiä, miten olueen saadaan kuplia, ja tulee siinä samalla keksineeksi ydinvoiman. Koittaessaan saada patenttia maailmankuululle kaavalleen E=mc2, paha kilpailija varastaa kaavan ja Albert joutuu matkaamaan Ranskaan asti estämään ydinkatastrofin. Tämä komedia on jotenkin niin sydämellisen hömppä, että katsoin sitä nuorempana ties kuinka monta kertaa. Vieläkin se aiheuttaa lämpimiä ajatuksia. Australia on kuitenkin ihana maa, Serious kaikkea muuta kuin vakava, ja rockenrollinkin se Einstein tässä elokuvassa keksi. Ei tiukkapipoille ;-)


The Lost Boys
Toinen elokuva, jotka katsoin ties kuinka monta kertaa nuorena tyttönä. Katsoin tätä varsinkin siihen aikaan, kun meillä ei vielä kotona ollut videoita (meille saatiin videot vasta kun olin 16-vuotias, että repikääpä siitä huumoria). Eli jouduin raahaamaan vuokraamosta mukana sellaista vuokrattavaa videoidenkatselulaitetta nimeltä MovieBox ja virittelemään sitä sitten yhteensopivaksi meidän telkkarin kanssa. Ei ollut helppoa, mutta minkäs teet. Lost Boys oli vaan niin ihana. Siihen maailmanaikaan varsinkin Michael (Jason Patric) sai nuoren tytön sydämen läpättämään ja perheen koira Nanook oli söötti.


The Crow
Yksi maailman kauneimmista rakkaustarinoista, vaikka suurin osa ihmisistä tuskin pitää sitä pelkkänä rakkaustarinana. Eric Dravenin ja Shellyn traaginen rakkaus, kosto ja lopulta yhteen pääseminen, oih, onko kauniimpaa. Varsinkin kun tarina on kerrottu ihanan synkillä goottisävyillä. Lisäksi Brandon Lee on jotenkin niin kaunis, ja hänen traaginen kuolemansa elokuvan kuvauksissa on nyt vaan niin nyyh...

"It can't rain all the time"


Star Wars (kaikki)
Olen fanityttö ja katsonut sekä vanhan että uuden trilogian aika moneen kertaan. Vanhan useammin kuin uuden, sillä se nyt vain yksinkertaisesti kestää useamman katselukerran. Star Wars on omalla kohdallani ollut se isoin elokuvajuttu ikinä ja sen huomaa myös meidän kodista, sillä täällä saattaa törmätä SW-aiheisiin asioihin, ja monet meidän pariskuntaa vielä kunnolla tuntemattomista ihmisistä yleensä luulevat niiden SW-ukkeleiden olevan mieheni leluja... ;-)


Kevin Smithin elokuvat (varsinkin vanhimmat)
Ei näistä voi valita vain jotain tiettyä, sillä suurin osa täyttää omien guilty pleasureideni kriteerit. Voin katsoa Dogman tai Mallratsin milloin vain ja hykerrellä sohvalla naurusta, kun Silent Bob koittaa käyttää Voimaa saadakseen käsiinsä videokasetin - roikkuessaan pää alaspäin kuin Luke Skywalker Hothin jääplaneetalla. Smithin musta ja omaperäinen huumori toimii meikäläiseen ja Star Wars-viittaukset vain auttavat asiaa.