sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kotona katseltua: Legenda Suojelijoista - Ga'Hoolen pöllöt (2010) (***)


Kathryn Laskyn 15-osaisen lastenkirjasarjan kolmeen ensimmäiseen osaan perustuva Legenda Suojelijoista: Ga'Hoolen pöllöt on visuaalisesti äärimmäisen kaunista katsottavaa. Itselläni tämä elokuva jäi näkemättä teatterikierroksella, joten 3D-elämys on kokematta. Teräväpiirtoisena 2D:näkin elokuva näyttää niin hyvältä, että en jäänyt kaipaamaan kolmatta ulottuvuutta, sillä tarinan taika tulee esille ihan normaalissa littukuvassakin.

Legenda Suojelijoista: Ga'Hoolen pöllöt kertoo tornipöllöveljeksistä nimeltä Soren (äänenä Jim Sturgess) ja Kludd (äänenä Ryan Kwanten), jotka joutuvat pahojen Puhdasrotuisten kidnappaamaksi. Kludd kääntyy Puhdasrotuisten puolelle, mutta Soren pääsee karkuun ja hän lähtee etsimään myyttisiä Suojelijoita, soturipöllöjä, jotka voivat pelastaa pöllömaailman tuholta.

Tarinan kaari on hyvin perinteinen veljesten välisine kamppailuineen, myyttisine sankarisotureineen ja toisaalta natsi-Saksaan verrattavissa olevine rotuoppeineen. Toteutus kuitenkin toimii, tarina rullaa eteenpäin napakasti, pöllöhahmot ovat kiinnostavia ja ääninäyttelijät erinomaisia ihanine aksentteineen, ja eritoten kaunis animointi sykähdyttää. Silmä oikeasti lepää elokuvan kuvastossa.

Ohjaaja Zack Snyder (Watchmen, 300) on tunnettu toimivista seikkailu- ja toimintaelokuvistaan, ja hänen kädenjälkensä näkyy myös Ga'Hoolen pöllöissä. Vauhtia ja jännitystä tarinassa riittää, mutta mukaan on muistettu ottaa muutama seesteisempikin kohtaus sekä tärkeää nuoren pöllöpojan itsensätutkiskelua.

Entistä biologia ihastutti pöllöjen erittäin aidon näköiset olemukset sekä useiden eri lajisten pöllöjen mukana olo. Lajien välisiä ihmismäisiä ihastuksia minä en koskaan ymmärrä, mutta se johtuu tuosta mielikuvitusta rajoittavasta biologitaustastani ;-)

Mitä jäin jälleen kerran tarinassa kaipaamaan, oli naispuolisten hahmojen suurempi määrä. Mikähän se on, että jopa naiskirjailijat kirjoittavat hahmoistaan pääosin miespuolisia? Luulisi, että kirjailija haluaisi nostaa myös omaa sukupuoltaan enemmän esille, mutta kun ei niin ei. Naishahmot ovat tässäkin harmillisesti vain syrjässä nyökkäileviä puolisoita, pienikokoisia siskoja ja ystäviä tai sitten julmia pahiksen puolisoita. Lasky on 40-luvulla syntynyt amerikkalainen kirjailija, joten ehkäpä hänen kulttuuritaustansa on vaikuttanut tällaisen patriarkaatin syntyyn myös kirjallisessa työssään.

PS. Muistathan osallistua blogissani käynnissä olevaan leffan pöllöskabaan >>!

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
Ohjaus:  Zack Snyder
Käsikirjoitus: John Orloff, Emil Stern, perustuu Kathryn Laskyn lastenkirjoihin 
Englanninkielisissä ääniosissa: Jim Sturgess, Emily Barclay, Ryan Kwanten, Helen Mirren, Sam Neill, Anthony LaPaglia, Geoffrey Rush, David Wenham, Hugo Weaving
Valmistusmaa: USA / Australia 2010
Genre: animaatio / seikkailu
Ikäraja: 11
IMDb
Traileri (Apple) >>