torstai 17. maaliskuuta 2011

Kotona katseltua: The American (2010) (***)

Anton Corbijnin ohjaama The American jäi teatterikierroksella näkemättä vaikka kiinnostus siihen olikin kova. Ohjaajan edellinen teos, Joy Divisionin nokkamiehesta Ian Curtisista kertova Control kun oli vallan hieno henkilödraama.

The American kertoo Italiaan piiloutuvasta palkkatappajasta nimeltä Jack (George Clooney). Ruotsissa pieleen menneen keikan jälkeen pikkukaupunkiin linnoittautuva Jack päättää tehdä enää sen viimeisen keikan ja jäädä sitten eläkkeelle. Matalan profiilin pitämisestä huolimatta hän ystävystyy paikallisen papin (Paolo Bonacelli) sekä kiltin ilotytön (Violante Placido) kanssa.

The American yllätti minut hitaalla ja hienovaraisella kerronnallaan, sillä olin odottanut enemmän toiminnallisia elementtejä ja jännitystä. Corbijnin käsissä palkkatappajan viimeinen keikka on kuvattu erittäin draamallisin ottein vailla trillereille tavanomaista jännityksen kasvattamista, ja elokuvassa seurataankin pääasiassa Jackin näpertelyä ja aseen rakentelua sekä ajelua ympäri kaunista Italian maaseutua.

Laadukkaasta tekijäkaartista huolimatta The American ei oikein tunnu saavan ilmaa siipiensä alle. Liekö vika sitten alkuperäismateriaalissa vai yllätyksettömässä käsikirjoituksessa, sitä en osaa sanoa, sillä en Martin Boothin romaania ole lukenut. Itse huomasin odottavani, että milloin elokuva kunnolla pääsee vauhtiin - ja lopulta päädyin odottamaan sitä koko elokuvan ajan. Elokuva panostaakin huomattavasti enemmän kuvallisesti luotuun tunnelmaan kuin toimintaan tai dialogiin.

On myös ikävä huomata, että Clooney on toimintasankarina jo hieman aikansa elänyt. Hän ei kuitenkaan ole vielä niin vanha, että vakuuttavasti esittäisi eläkkeelle siirtyvää veteraania, mutta enää hän ei oikein vakuuta naisia hurmaavana sankarinakaan. Tällainen vakava, pienieleinen rooli ei tunnu oikein sopivan yleensä pilke silmäkulmassa näyttelevälle Clooneylle.

The American on Suomen kannalta merkittävä elokuva siinä mielessä, että siinä näyttelee pienessä roolissa meidän ihana Irina Björklundimme ja sivuosassa vilahtaa myös Samuli Vauramo.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The American
Ohjaus:  Anton Corbijn
Käsikirjoitus: Rowan Joffe, perustuu Martin Boothin romaaniin
Pääosissa: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, Paolo Bonacelli, Johan Leysen, Irina Björklund
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: rikos / draama
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>