perjantai 25. maaliskuuta 2011

Elokuva Allen Ginsbergin runosta - Howl - Huuto (2010) (***)


Allen Ginsbergista ja hänen aikoinaan rajoja rikkoneesta Huuto -runostaan sekä sen synnyttämästä oikeusjutusta kertova elokuva Howl - Huuto on jännittävä sekoitus elämänkertaa, oikeussalidraamaa ja animaatiota.

James Franco on Ginsberg, identiteettiään etsivä mies, joka löytää oman tiensä selittäessään itseään, elämäänsä ja koko maailmaa runollisesti. Hän kirjoittaa elämästään runon nimeltä Huuto. Tämä runo oli 50-luvulla kaikkea muuta kuin sellaista, mihin sen aikaiset kuulijat olivat tottuneet. Se rikkoi rajoja sekä kielellisesti että runollisesti, ärsytti seksuaalisella sisällöllään konservatiivisia ihmisiä ja lopulta kirvoitti oikeusjutun, jonka avulla runo pyrittiin vetämään pois markkinoilta, koska sen sanottiin turmelevan ihmisiä ja että sillä ei ollut kirjallista merkitystä.

Howl - Huuto tarkkailee oikeussalidraamaa, mutta palaa välillä nuoren Ginsbergin maailmaan, jossa homoseksuaaliksi tunnustautunut mies etsii paikkaansa maailmassa. Suuri osa elokuvaa kuitenkin käytetään Ginsbergin runon tulkinnalle - ja sitä Franco tulkitsee antaumuksella. Toisessa kohtauksessa hän lukee runoaan ällistyneelle kuulijakunnalle, toisessa runoa kuullaan hyvin käsivaraisen ja yksinkertaisen animaation voice overina.

Kokonaisuutena Huuto on hieman hajanainen ja erittäin mielenkiintoisista lähtökohdistaan huolimatta jää etäiseksi. Se on kuitenkin kaunis ajankuva ja perinteisestä toteutuksesta poikkeavana kiinnostava, aivan samoin kuin Ginsberg on kiinnostava persoona ihmisenä. Franco tekee roolissaan loistavaa työtä kuten myös Danny Boylen uusimmassa elokuvassa 127 tuntia (arvio täällä). Molemmissa nimittäin koko tarinan paino lepää Francon harteilla, ja vaikka mies Oscar-juontajana ei oikein toimisikaan, näyttelijänä hän on nousemassa kirkkaimpaan kärkikastiin.

Katsojille, joille Ginsbergin runo on ennestään tuntematon, on jännä seurata elokuvaa useaan kertaan kerrottujen runonpätkien avulla. Ginsbergin runo nimittäin ei ole mikään yksinkertainen tapaus, vaan vaatii keskittymistä, jotta siitä normaali ihminen ottaisi edes hiukan tolkkua ;-)

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Howl
Ohjaus ja käsikirjoitus: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Pääosissa: James Franco, Jon Hamm, David Strathairn
Valmistusmaa: USA 2010 
Genre: draama / biografia
Ikäraja: 11
IMDb
Traileri (Apple) >>