maanantai 14. maaliskuuta 2011

D.J. Caruson I Am Number Four (2011) (***)


Pittacus Loren (salanimi, jonka takana ovat kirjailijat James Frey ja Jobie Hughes) nuorille aikuisille suunnattu kirja I Am Number Four ilmestyi loppukesästä ja pomppasi heti New York Timesin bestsellerlistan kärkeen. Jostain syystä kirjan filmatisointioikeudet oli myyty jo vuonna 2009, ja siksipä elokuva ilmestyikin nyt vain puoli vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen.

I Am Number Four kertoo Maassa asustavasta alienista, joka kulkee nimellä John Smith (Alex Pettyfer) ja joka matkustaa holhoojansa Henrin (Timothy Olyphant) kanssa kaupungista toiseen, piilotellen pahoilta mogadorianeilta. Mogadorianit ovat tappaneet Johnin planeetan Lorienin asukit lähes sukupuuttoon ja jäljellä on enää kourallinen.

Lorienin nuorilla sotureilla on yliluonnollisia kykyjä, mutta monet heistä ovat vielä niin nuoria, että kyvyt eivät ole vielä "puhjenneet". Näitä sotureita piilottelee Maassa yhdeksän ja heitä mogadorianit napsivat nyt järjestyksessä - kolme on jo saatu hengiltä, John on numero neljä. Mutta John ei vaan ole ihan helposti tapettava tapaus...

I Am Number Four on teini-ikäisille katsojille suunnattu scifi-toimintaseikkailu, mutta se ei tarkoita, etteivätkö vanhemmatkin voisi siitä nauttia. Mutta mielentila pitää olla oikea, sillä Number Four tavoittelee selkeästi samaa kohderyhmää kuin vaikkapa Twilight. Se ei ole vakavasti otettava elokuva, mutta viihdyttää mukavasti, tarjoaa vauhtia ja yliluonnollisia taistelukohtauksia, sekä hieman herkkää teini-ihastusta. Se on itse asiassa hieman toimivampi kuin Twilight, sillä näyttelijätyö on huomattavasti luonnollisempaa.

Elokuvan on ohjannut D.J. Caruso, joka tunnetaan ennestään mm. toimintajännäristä Eagle-Eye (2008) sekä trilleristä nimeltä Disturbia (2007). Hänen ohjaksissaan Number Fourista muotoutuu vauhdikas, viihdyttävä ja seksikäs nuorten elokuva.

Mietin pitkään, että miksi Johnin koulukaveria Markia näyttelevä Jake Abel oli jotenkin niin tutun näköinen ja sieltähän se IMDb:stä vastaus löytyi - tyyppihän näytteli suosikkisarjassani Supernaturalissa viime vuonna Adamia.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: I Am Number Four
Ohjaus:  D.J. Caruso
Käsikirjoitus: Alfred Gough, Miles Millar, Marti Noxon, perustuu Pittacus Loren nuortenkirjaan
Pääosissa: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Teresa Palmer, Dianna Agron, Callan McAuliffe
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: toiminta / sci-fi
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>