torstai 3. maaliskuuta 2011

Darren Aronofskyn Black Swan (2010) (****)


Darren Aronofskyn ohjaama Black Swan on fantastinen draamatrilleri baletin maailmasta. Nina (Oscarin roolistaan voittanut Natalie Portman) on nuori ja lahjakas ballerina, joka on kilttinä tyttönä omistanut koko elämänsä tanssille. Osittain äitinsä, entisen tanssijan (Barbara Hershey) painostamana. Kun baletin ohjaaja Thomas Leroy (Vincent Cassell) haluaa uudistaa klassisen Joutsenlammen, Nina on ensimmäisten joukossa hakemassa pääroolia.

Herkän Ninan henkinen balanssi uhkaa järkkyä, kun nuori ja kapinallisen oloinen Lily (Mila Kunis) astuu kuvioihin. Seksuaalista energiaa tihkuva Lily pyöräyttää ohjaaja Thomasin pikkusormensa ympärille ja Ninan hauras maailma alkaa luhistua vaikka hän pääosan baletista saakin. Kilpailu vaativan äidin suosiosta, Joutsenlammen pääosan tulkitsemisen vaativuus ja pelko oman paikan menetyksestä kaatuvat Ninan niskaan hyökyaallon lailla pyörittäen hänen elämänlankansa sellaiseksi sekasotkuksi, ettei hän enää osaa erottaa totuutta ja tarua toisistaan.

Tuloksena on hengästyttävä sekoitus vakavaa draamaa ja fantasiatrilleriä tarjoiltuna tanssin ja klassisen musiikin kuorruttamana. Elokuva käyttääkin sykähdyttävästi hyväkseen klassista musiikkia ja lopussa iholle vyöryvä Tsaikovski tuntuu lähes tukahduttavalta voimalta, joka saa haukkomaan henkeä. Itse tunsin kaipaavani runsaasti raitista ilmaa teatterista poistuttuani.

Muun muassa vaikuttavan Unelmien sielunmessun ohjaajana tunnettu Aronofsky taitaa ihmisen luhistumisen kuvauksen askel askeleelta, kerros kerrokselta. Kun tämän kuvauksen vielä tulkitsee äärimmäisen hienostuneesti ja antaumuksella ihastuttava Portman, katsomiskokemus on riipaisevan komea.

Visuaalisuutensa ja voimallisen musiikkinsa Black Swan kannattaa katsastaa elokuvateatterissa, sillä vain siellä sen koko voima pääsee oikeuksiinsa.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Black Swan
Ohjaus:  Darren Aronofsky
Käsikirjoitus: Mark Heyman, Andres Heinz, John J. McLaughlin
Pääosissa: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassell, Barbara Hershey, Winona Ryder
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / trilleri / fantasia
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (Apple) >>