tiistai 15. helmikuuta 2011

Rabbit Hole - takaisin elämään (2010) (****)


David Lindsay-Abairen samannimiseen, Pulitzer-palkittuun näytelmään perustuva, John Cameron Mitchellin ohjaama Rabbit Hole on kertomus vanhemmista, jotka joutuvat selviytymään pahimmasta mahdollisesta asiasta, mikä lasten vanhemmille voi sattua - oman lapsen kuolemasta.

Nicole Kidman ja Aaron Eckhart ovat Becca ja Howie. Vajaa vuosi sitten heidän 4-vuotias poikansa Danny juoksi pihasta koiran perässä autotielle ja jäi auton alle. Ja kuoli. Samalla kuoli jotain myös hänen vanhemmissaan.

Onnettomuus oli pelkkä onneton vahinko, mutta Beccan se murtaa täysin. Hän linnoittautuu itseensä eikä anna tunteidensa näkyä. Kuitenkin hänen sisällään pauhaa myrskyisä ahdistuksen meri, joka ilmenee Kidmanin jokaisessa liikkeessä ja jokaisessa katseessa Oscar-ehdokkuuden arvoisesti. Hän sulkee ulkopuolelleen äitinsä (Dianne Wiest) sekä raskaana olevan siskonsa (Tammy Blanchard). Sitten hän törmää Dannyn yliajajaan, teini-ikäiseen Jasoniin (Miler Teller) ja näiden kahden välille muodostuu kummallinen yhteys jota jopa ystävyydeksi voisi kutsua. He saavat lohtua toisiltaan ahdistukseensa istuskelemalla puiston penkillä ja juttelemalla. Samalla kun Becca purkaa surua itsestään, Jason saa synninpäästön.

Howie käsittelee suruaan eri tavoin. Hän hakee lohtua kodin ulkopuolelta ja tapaa lastensa menettäneiden keskusteluryhmässä ekstrovertin Gabyn (Sandra Oh), jonka kanssa hänellä alkaa muodostua pelkkää ystävyyttä läheisempi suhde. Omilla tahoillaan sekä Becca että Howie matkaavat kuitenkin takaisin kohti elämää.

Rabbit Hole on aiheeltaan erittäin raskas ja varsinkin pienten lasten vanhempien on helppo samaistua Beccaan ja Howieen - oman lapsen yhtäkkinen menettäminen on varmasti kamalinta, mitä äidille ja isälle voi tapahtua. Syyllisyys voi painaa suruakin enemmän, "entäs jos" -kysymykset vainoavat ja kodissa jokainen paikka ja tavara muistuttaa kipeästi jostakin, jota ei enää ole.

Elokuva tutkiskelee aihettaan erittäin hienovaraisin ottein eikä pyri shokeeraamaan. Se keskittyy äidin ja isän surutyöhön ja siihen, että näinkin suuren menetyksen jälkeen on mahdollista jatkaa elämää. Beccan äiti (joka itsekin on menettänyt lapsensa, kun hänen poikansa, Beccan veli kuoli aikuisena huumeisiin) tiivistää asian hienosti: "At some point, it becomes bearable. It turns into something that you can crawl out from under and... carry around like a brick in your pocket. And you... you even forget it, for a while. But then you reach in for whatever reason and - there it is."

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Rabbit Hole
Ohjaus:  John Cameron Mitchell
Käsikirjoitus: David Lindsay-Abaire
Pääosissa: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Tammy Blanchard, Sandra Oh, Miles Teller
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>