lauantai 12. helmikuuta 2011

Kotona katseltua: Tappaja sisälläni (2010) (***)


Jos haluat ahdistua ja masentua, katso Michael Winterbottomin Jim Thompsonin romaanin pohjalta ohjaama Tappaja sisälläni - The Killer Inside Me.

Elokuva sijoittuu myöhäiselle 1940-luvulle pieneen Oklahomalaiseen kaupunkiin, jossa ei suuria järjestyshäiriöitä tapahdu. Nuori sheriffi Lou Ford (Casey Affleck) lähetetään huolehtimaan siitä, että kaupungin laitamilla asustava prostituoitu Joyce (Jessica Alba) muuttaa pois. Nainen kun on saanut pauloihinsa kaupungin pääjehun pojan ja isäpappa ei tästä tykkää. Sheriffi Ford kuitenkin jollakin perverssillä tavalla ihastuu kauniiseen Joyceen ja kietoo itsensä juoneen, jonka takia moni kaupungissa saa heittää hyvästit maalliselle elämälle.

Tappaja sisälläni on täydellinen psykopaattimurhaajan muotokuva. Affleckin Ford on ilmeetön, täysin tunteettomalta vaikuttava mies, joka murhaa ihmisiä lähes mielijohteesta asenteella "ai niin, sekin piti tappaa" - vaikka hänen pitäisi olla yhteisönsä lain valvoja. Tämä ilmeettömyys ja tunteettomuus tekee elokuvasta sisällöllisesti erittäin vaativaa katsottavaa, eikä sitä voi suositella niille, jotka ovat herkkiä raa'alle väkivallalle, jonka kuvaamista ei kaunistella lainkaan.

Fordin toimille olisi kaivannut jonkinlaista tarttumapintaa, sillä nyt hänen psykoottisuuteensa vaikuttaneet seikat jäivät ainakin minulle hieman epäselviksi. Ilmeisesti pitäisi lukea alkuperäteoksena toimiva kirja, jotta toiminta saisi jonkinlaista pohjaa, mutta en ole aivan varma haluaisinko sitä lukea - elokuvakin kun jätti jälkeensä epäuskoisen ja ahdistuneen olon.

Tappaja sisälläni näyttää kuitenkin ulkoisilta puitteiltaan hienolta ja ajankuva on kauniisti toteutettu. Fordin naisia näyttelevät Alba ja Kate Hudson ovat rooleissaan molemmat säälittävällä tavalla hyväuskoisia hölmöjä.

Triviaa: Affleck esittää jälleen kerran hahmoa sukunimeltä Ford. Vuonna 2007 hänet nähtiin "pelkuri Robert Fordin" roolissa loistavassa Andrew Dominikin ohjaamassa elokuvassa Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Killer Inside Me
Ohjaus:  Michael Winterbottom
Käsikirjoitus: John Curran, perustuu Jim Thompsonin romaaniin
Ääniosissa: Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson
Valmistusmaa: USA / Ruotsi / UK / Kanada  2010
Genre: Trilleri
Ikäraja:18
IMDb