keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kotona katseltua: Four Lions (2010) (****)

Voiko itsemurhaiskua suunnittelevista jihadisteista tehdä komedian? Näköjään voi, todistaa englantilainen satiirikko Christopher Morris esikoisohjauksellaan.

Four Lions kertoo neljästä Briteissä asustavasta muslimista, jotka haaveilevat marttyyrin sädekehästä ja ohituskaistasta paratiisiin. Porukan päänä toimii fiksun oloinen perheenisä Omar (Riz Ahmed) ja hänen oikeana kätenään lievästi yksinkertainen Waj (Kayvan Novak). Kun Omar ja Waj kutsutaan Pakistaniin harjoitusleirille, kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan vaan vääriä asioita räjähtää.

Samaan aikaan kotona Britanniassa ryhmän käännynnäisjäsen Barry (Nigel Lindsay) alkaa rekrytoida lisää porukkaa. Nuori räppäri Hassan (Arsher Ali) tuo uutta virtaa jengiin, jossa Adeel Akhtarin esittämä Fessal alkaa jo saada pupuja pöksyynsä. Omarin ja Wajin palattua Pakistanista alkuperäistä suunnitelmaa aletaan panna kuitenkin käytäntöön. Päämäärä ei ole täysin selkeä, mutta pääasia onkin, miten sinne päästään.

Four Lions on äärimmäisen musta komedia, sillä aihe on arka. Tekijät kuitenkin onnistuvat yhdistämään poliittisesti aran aiheen screwball-komediaan herkullisella ja rohkealla tavalla. Dialogiltaan paikoitellen hersyvä elokuva kumartaa Morrisin tv-taustalle arvostettuna satiirikkona, ja kun mellakkapoliisit katolla väittelevät, ampuivatko he karhun vai wookieen, ei populaarikulttuuriviittaukselle voi olla hymyilemättä.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Four Lions
Ohjaus: Christopher Morris
Käsikirjoitus:  Jesse Armstrong, Sam Bain, Christopher Morris
Pääosissa: Riz Ahmed, Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Adeel Akhtar, Arsher Ali
Valmistusmaa: UK 2011
Genre: komedia
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>