torstai 24. helmikuuta 2011

Kotimaista animaatiota - Eetu ja Konna (2011) (***)


Eetu ja Konna on kotimaista tuotantoa oleva animaatio nuoren Eetun (äänenä Onni Tommila) ja hänen uuden ystävänsä Konnan (äänenä Chike Ohanwe) seikkailusta ympäri maailman samalla kun he pyrkivät pelastamaan Konnan kotilammen joutumasta parkkipaikan pohjaksi.

Elokuvan alussa Eetu on aikuinen, jolla on itsellään kaksi teini-ikäistä lasta - jotka eivät tietenkään isänsä jorinoita jaksa kuunnella. Eräänä päivänä isä-Eetu alkaa kertoa lapsilleen -ilmeisesti taas kerran- tarinaa lapsuudestaan, kun heidän perheensä muutti taloon, jossa he edelleen asuvat.

Eetu, hänen isosiskonsa Elina sekä äiti ja isä muuttavat kaupungista keskelle ei-mitään rakenteilla olevalle kerrostaloalueelle, jonka rakentamista Eetun isä valvoo. Alueelta puuttuu parkkipaikka ja rakennusfirma päättää täyttää läheisen lammen ja rakentaa parkkipaikan siihen. Lammessa kuitenkin asustaa ikiaikainen sammakkoyhteiskunta, jolla on käytössään ihmistä kehittyneempää teknologiaa. Tässä vedenalaisessa maailmassa asustaa nuori ja seikkailunhaluinen Konna, joka päätyy tarkkailemaan elämää veden pinnan yläpuolella juuri oikeaan aikaan. Hän ystävystyy Eetun kanssa ja siitä alkaakin huima seikkailu, josta ei puutu neuvostoliittolaisia ja amerikkalaisia agentteja ja jopa avaruusalukseenkin asti Eetu uuden ystävänsä kanssa päätyy.

Ikävän negatiivisia arvosteluja elokuvakriitikoilta saanut Eetu ja Konna on erittäin sympaattinen ja hauska koko perheen animaatio. On pakko myöntää, että elokuvan markkinointiin käytetyt julisteet ja kuvat eivät olleet ihan omiaan saamaan minua innostumaan elokuvasta ja siksipä itse elokuva yllättikin erittäin iloisesti. Animaatioon on ihastuttavalla tavalla sisällytetty jos jonkinmoisia populaarikulttuuriviittauksia, mitä aikuisen katsojan on ilo etsiskellä. Lisäksi tarinaan on uskallettu ottaa mukaan isoja ideoita, jotta seikkailusta on saatu aikaan tarpeeksi "pöhkö" ja seikkailusta hauska. Piirrosjälki on perinteistä animaatiota, mutta rikas kuvasto tuo paikoitellen mieleen ihan japanilaisen Hayao Miyazakin.

Ja lapset tykkää. Oma 4-vuotias aveccini sai näytöksen jälkeen pienen Konna-maskotin mukaansa ja siitä tuli muutamaksi päiväksi hänen suosikkilelunsa. Tätä voi suositella kaikenikäisille lapsille, ja mukana kulkevat aikuisetkin saavat hymyn huulille, jos ei muuten niin ainakin niitä popkulttuuriviittauksia bongailemalla ;-)

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Eetu ja Konna
Ohjaus ja käsikirjoitus: Kari Häkkinen
Suomenkielisissä ääniosissa: Onni Tommila, Pamela Tola, Chike Ohanwe, Jenni Vartiainen, Matti Ranin, Sari Havas, Heikki Nousiainen
Valmistusmaa: Suomi 2011
Genre: animaatio
Ikäraja: sallittu
IMDb