keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Helmikuun tyttö: Emily Blunt (synt. 23. helmikuuta, 1983)


Helmikuun tyttö ja tämän päivän syntymäpäiväsankari on Lontoossa vuonna 1983 syntynyt Emily Olivia Leah Blunt, joka siis tänään täyttää 28 vuotta. En enää muista, missä elokuvassa olisin Bluntin nähnyt ensimmäisen kerran - saattaa olla Paholainen pukeutuu Pradaan (2006) - mutta muistan sen, että tämä nuori nainen teki minuun heti vaikutuksen maanläheisellä karismallaan.

Blunt on ihastuttavan moni-ilmeinen näyttelijä monien muovisten ja itseään toistavien näyttelijöiden keskuudessa. Pradasta Golden Globen voittaneelta näyttelijältä voi syntyä vielä vaikka mitä. Hänestä voi loihtia niin nuoren kuningattaren (Young Victoria - arvostelu), räväkän siskotytön Amy Adamsille (Sunshine Cleaning - arvostelu) tai vaikkapa mestarivarkaan (Wild Target - arvostelu). Mutta aina hän tuo rooliinsa jotain maagista hehkua, joka tuntuu sulkevan katsojan syleilyynsä. Jopa onnettomassa Wolfmanissa viime vuonna Blunt oli ainoa hahmo, joka jollakin tapaa tuntui sopivan rooliinsa.

Tulevaisuudessa Blunt tullaan näkemään niinikään helmikuun pojan Joseph Gordon-Levittin rinnalla Rian Johnsonin ohjaamassa elokuvassa Looper sekä Lasse Hallströmin ohjaamassa draamassa nimeltä Salmon Fishing in the Yemen, yhdessä Ewan McGregorin ja Kristin Scott Thomasin kanssa. Tänä keväänä hänen ääntään puolestaan kuullaan uudessa Shakespearen Romeoon ja Juliaan perustuvassa animaatiossa Gnomeo & Juliet, jossa hän on antanut äänensä Julia-nimiselle puutarhatontulle.

Kaunis ja lahjakas Blunt kärsi lapsena änkytyksestä kuningas Yrjö VI:n tapaan (arvio leffasta täällä), mutta pääsi siitä eroon 12-vuotiaana, kun hänen opettajansa ehdotti hänelle kokeilla puhumista toisella murteella.

Blunt meni naimisiin kesällä 2010 näyttelijä John Krasinskin kanssa ja asuu tämän kanssa Los Angelesissa. Krasinski on tuttu mm. Away We Go -draamakomediasta ja The Office -tv-sarjasta.