torstai 17. helmikuuta 2011

Helmikuun poika: Joseph Gordon-Levitt (synt. 17. helmikuuta, 1981)


Helmikuun 2011 poika on Los Angelesissa 17. helmikuuta vuonna 1981 syntynyt Joseph Leonard Gordon-Levitt, joka täyttää tänään 30 vuotta. Hän on monille tuttu kasvo tv-sarjasta Kolmas kivi auringosta, mutta minulle miekkonen tuli enemmän tutuksi vasta ihastuttavan (500) Days of Summer -komedian kautta, jossa hän esitti Zooey Dechanelin näyttelemään tyttöön rakastunutta nuorukaista. Lisäksi hän on näytellyt mm. vuonna 2008 Kimberly Peircen sotadraamassa Stop-Loss ja vuotta myöhemmin kammottavassa toimintaseikkailussa G.I. Joe: The Rise of Cobra.

Huomasin Gordon-Levittin IMDb:n biografiaa selaillessani, että nuorukainen on esiintynyt myös yhdessä nuoruuteni suosikkisarjoista nimeltä China Beach. Tuolloin hän oli vielä ihan pikkupoika ja roolihahmonsakin vain 9-vuotias.

Viime kesänä Gordon-Levitt loisti Leonardo Di Caprion rinnalla Christopher Nolanin ohjaamassa tieteisjännärissä Inception, jota itse pidän yhtenä viime vuoden parhaimmista elokuvista. Ensi vuonna hän jatkaa Nolanin ohjaksissa ja kyseessä on rooli uudessa Batmanissa nimeltä Yön Ritarin paluu, jonka on näillä tiedoin määrä saada USA:n ensi-iltansa heinäkuussa 2012.

Sitä ennen (Suomen julkaisupäiviä ei tiedossa) hänet nähdään Seth Rogenin ja Anna Kendrickin kanssa draamakomediassa nimeltä Live with it, David Koeppin ohjaamassa toimintatrillerissä nimeltä Premium Rush sekä Bruce Willisin ja Emily Bluntin rinnalla Rian Johnsonin ohjaamassa tieteistoimintaelokuvassa Looper.

Erittäin tuottelias nuori mies ei ole todellakaan mikään eilisen teeren poika, sillä mittavan näyttelijän uransa lisäksi hän on kokeillut ohjaajan hommia kolmessa lyhytelokuvassa, käsikirjoittanut niistä yhden ja toiminut lisäksi tuottajana, säveltäjänä, leikkaajana, kuvaajana...