torstai 3. helmikuuta 2011

Dokumentti kotirintamalta - Tuntematon emäntä (2011) (***)


"Niin paljon on puhuttu sotilaista ja lotista, mutta niin vähän kotirintamalla työskennelleistä naisista. Ja ne naiset pelastivat tämän maan."

Elina Kivihalmeen ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Tuntematon emäntä on uskomaton selviytymistarina sodan aikana kotirintamalle jääneistä naisista ja perheistä. Kun Suomen maatalouden työvoimasta 75% määrättiin miesten mukana rintamalle Talvi- ja Jatkosodan aikaan, kodeista jäivät huolta pitämään perheiden äidit ja muut naiset. Nämä naiset pitivät pystyssä oman kotinsa ja sitä kautta kannattelivat elossa koko Suomen maata.

Kotona työskennelleiden naisten merkitys on usein unohdettu ja on keskitytty kuvaamaan näkyvämpien sotilaiden ja lottien koettelemuksia. Kuitenkin kotiin jääneiden naisten harteille lankesi valtava vastuu - 10-lapsisten perheiden äidit joutuivat lasten- ja kodinhoidon lisäksi hoitamaan talon kaikki muut työt polttopuiden hankinnasta kyntämiseen. Lapsityövoiman käyttö oli myös tavallista, sillä muuten kaikkia töitä ei olisi mitenkään saatu tehtyä.

Dokumentti kertoo näiden naisten tarinaa heidän omalla suullaan. Kertomassa on yli 90-vuotiaita entisiä emäntiä sekä heidän lapsiaan, jotka muistelevat vuosikymmenten takaisia koettelemuksia siitä, kuinka tunti lapsen synnytyksen jälkeen piti lähteä navettaan lypsämään lehmät ja kuinka he joutuivat opettelemaan hevosten kanssa työskentelyn tukkimetsässä. Dokumentissa näytetään naisten omien kertomusten ohella kotiarkistojen aarteita myös liikkuvana kuvana.

Näiden naisten taakka ei helpottanut usein edes miehen palattua sodasta (jos nyt siis elävänä sieltä palasi), sillä useat miehet olivat joko fyysisesti vammautuneita tai henkisesti niin järkkyneitä sodan kauhuista, että he eivät enää kunnolla pärjänneet normaalissa elämässä. Dokumentti maalaa meille kuvan ajasta, jolloin valittaa ei saanut. Tuon ajan mentaliteetti on osittain siirtynyt myös tähän päivään, sillä suomalaisten taipumus tunnollisuuteen ja ahkeruuteen on nähtävissä edelleen.

Dokumentin aihe on erittäin tärkeä, sillä meidän on hyvä kuulla myös maan hiljaisten ääni, niiden jotka tekevät raskaan ja arvokkaan työn, mutta eivät saa siitä kultaa ja kunniaa. Ehdottomasti nämä naiset ovat nimittäin kunnianosoituksensa ansainneet! Elokuvan toteutuksessa oli piirteitä, jotka minua henkilökohtaisessa tasolla häiritsivät, sillä ohjaaja-käsikirjoittajan oma kehystarinaksi tarkoitettu tarinointi tuntuu jotenkin liian omakohtaiselta ja alkuperäistä tarkoitustaan vasten etäännytti minut varsinaisesta aiheesta. Itse pääsin mukaan kunnolla vasta, kun kuvaan tulevat haastateltavat ja arkistomateriaali, ja dokumentin lopussa istuskelin jo liikutuksen tippa linssissä.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Tuntematon emäntä
Ohjaus ja käsikirjoitus:  Elina Kivihalme
Valmistusmaa: Suomi 2011
Genre: dokumentti
Ikäraja: sallittu
IMDb