tiistai 1. helmikuuta 2011

Depp ja Jolie Venetsiassa - The Tourist (2010) (**)


Florian Henckel von Donnersmarck teki vuonna 2006 upean elokuvan Muiden elämä (Das Leben der Anderen), joka voitti tuolloin parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Palkinto ei tullut suotta, sillä elokuva oli mykistävän hieno kokonaisuus salaisen palvelun agentista, joka uppoutui hieman liikaa salakuuntelemiensa ihmisten elämään.

Kun ohjaajalla on takanaan tällainen meriitti ja elokuvan päätähtinä kaksi suurinta näyttelijäsuosikkiani - Johnny Depp ja Angelina Jolie - ajattelin, ettei mikään voisi mennä von Donnersmarckin seuraavassa tuotannossa vikaan.

The Touristin tarina kietoutuu kahden epätavallisen ihmisen ympärille - Frank (Depp) on amerikkalainen turisti matkalla junalla Pariisista Venetsiaan, kun hänen pöytäänsä istahtaa hieman liiankin upea Elise (Jolie). Elise on erään talousrikollisen mielitietty jolla on poliisit perässään. Poliisi kun haaveilee nappaavansa tuon rikollisen hänen avullaan.

Elisen ystävällisyys Frankia kohtaan saa sekä poliisin että erään toisen rikollisen epäilemään, että Frank onkin tuo etsintäkuulutettu rikollinen. Brasiliasta kun kuulemma saa helposti uudet kasvot parillakymmennellä miljoonalla. Näin onneton turistiraukka joutuu pakenemään pyssymiehiä ympäri Venetsiaa samalla kun rakastuu päätäpahkaa isoja rahoja käsittelevään Eliseen.

The Tourist on äärimmäisen kepoinen elokuva. Siinä on muutamia kohtauksia, jotka oikeasti hymyilyttävät kyynikkoakin, mutta kokonaisuus tuntuu heppoiselta kuin heinän korsi. Mielen keventäjänä Turisti on ihan omiaan, mutta mitään hienoa elokuvakokemusta tästä on turha etsiä. Lopun "twistikin" tuntuu vähän väkisin väännetyltä ja tunkkaiselta, eikä oikein toimi. Muiden elämän jälkeen von Donnersmarckilta olisi odottanut jotain suurempaa ja päräyttävämpää, ja siksipä Tourist tuntuukin puolivillaiselta, suurien pääosatähtiensä maineella ratsastamisella sekä toisaalta myös Venetsian kauneudella.

Olemme joskus tyttöjen kanssa vitsailleet siitä, kuinka jotkut miesnäyttelijät ovat niin kauniita, että heitä katsoo elokuvassa kuin elokuvassa, vaikka lukemassa puhelinluetteloa kaksi tuntia. Naisten puolella tällainen guilty pleasure minulle on Jolie. Ja voi miten kamera rakastaakaan Jolieta! Tuon upean naisen kurveja todella nuollaan tässä elokuvassa, kameralla. Jolien roolihahmo on kuitenkin ohut ja naisen ainoa tarkoitus elokuvassa onkin näyttää upealta.

Deppissä on alkanut ikä näkyä ja suurena Depp-faninakin on myönnettävä, että hän ei oikein istu tähän rooliin.


Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Tourist
Ohjaus:  Florian Henckel von Donnersmarck
Käsikirjoitus: Florian Henckel von Donnersmarck, Christopher McQuarrie, Julian Fellowes
Pääosissa: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Timothy Dalton, Rufus Sewell, Steven Berkoff, Christian De Sica
Valmistusmaa: USA / Ranska 2010
Genre: toiminta
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>