keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Coenin veljesten True Grit - Kova kuin kivi (2010) (****)


Joel ja Ethan Coen - veljekset, jotka ovat tehneet paljon hyvää elokuvamaailmassa - ja tekevät jälleen. True Grit - Kova kuin kivi on komea, kaunis ja myös paikoitellen todella hauska länkkäri. Se perustuu Charles Portisin romaaniin ja on filmatisoitu aikaisemminkin vuonna 1969, pääosassaan legendaarinen John Wayne.

14-vuotias Mattie Ross (Hailee Steinfeld) menettää isänsä lainsuojattoman luodista. Kun virkavalta sanoo olevansa voimaton, tyttö päättää etsiä isänsä tappajan käsiinsä itse. Ihan täysin yksin hän ei kuitenkaan lähde kosto-operaatiota suorittamaan, vaan palkkaa mukaansa ikääntyneen ja viinaan menevän, mutta kivenkovaksi kehutun seriffin Rooster Cogburnin (Jeff Bridges). Mukaan liittyy myös Teksasin poika LaBoeuf (Matt Damon). Tappaja Tom Chaney (Josh Brolin) ei kuitenkaan ole ihan helppo löydettävä ja monta on mutkaa retkueen matkassa.

Nuori Steinfeld nousee True Gritin todelliseksi sankariksi, sillä harvoin näkee näin ammattitaitoisen vakaata roolisuoritusta nuorelta näyttelijältä. On myös selvää, ettei tarinan True Grit ole välttämättä se päällimmäisenä mieleen tuleva, vaan juurikin Steinfeldin huikean hienosti esittämä Mattie.

Mutta eivät jää huonommiksi elokuvan äijätkään, sillä sekä Bridges, Damon että Brolin sopivat rooleihinsa kuin nyrkki silmään.

True Grit on hauskan erilainen Coen-elokuva, sillä tässä huumori ei ole heille tyypilliseen tapaan kovinkaan synkkää. True Grit on tehty kieli poskessa, viihdyttäväksi ja sydämellisen nostalgiseksi länkkäriksi, joka pursuaa kekseliästä dialogia. Parhaita länkkäreitä pitkään aikaan!

Kuvauksesta vastaa useasti Coeneiden kanssa työskennellyt, jälleen Oscar-ehdolla oleva Roger Deakins, joka voitti juuri työstään Bafta-palkinnon ja jonka kuvauksesta lumouduin muutama vuosi sitten elokuvassa Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta.

Huomasin muuten, että käärmekammoni on edelleen olemassa. "Snakes, why did it have to be snakes" tuli mieleeni heti eräässä ihon kananlihalle saavassa kohtauksessa...

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: True Grit
Ohjaus: Ethan ja Joel Coen
Käsikirjoitus:  Ethan ja Joel Coen, perustuu Charles Portisin romaaniin
Pääosissa: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: western / seikkailu
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (Apple) >>