lauantai 22. tammikuuta 2011

Tammikuun tyttö: Geena Davis (synt. 21. tammikuuta 1956)


Virginia Elizabeth "Geena" Davis syntyi 21. tammikuuta 1956 ja täytti eilen 55 vuotta. Minulle Davis on tullut tutuksi varsinkin kahden suosikkielokuvani - Thelma & Louise ja silloisen siippansa Renny Harlinin ohjaaman Long Kiss Goodnight - myötä. Myös Beetlejuice oli aikoinaan ihan symppis tapaus :)

Jos minulta arvuuteltaisiin, mikä oli se elokuva, josta Davis on voittanut toistaiseksi ainoan Oscarinsa, vastaisin heti Thelma & Louise. Mutta vaikka siitä hän oli kyllä ehdolla (kuten oli myös hänen kanssasisarensa Susan Sarandon), palkinto meni sinä vuonna muuanne (eräs tietty Jodie Foster sen pystin sai Uhrilampaista). Davisin Oscar tuli kuitenkin jo kolme vuotta aiemmin - sivuosaroolista Lawrence Kasdanin ohjaamassa elokuvassa Yksinäinen matkailija (Accidental Tourist).

Viime vuosina elokuvista hieman syrjässä ollut Geena on elokuvataukonsa aikana tehnyt roolia televisiossa sarjassa Rouva Presidentti sekä synnyttänyt kolme lasta: tyttären vuonna 2002 ja kaksospojat vuonna 2004. Tämän lisäksi hän on toiminut aktiivisesti tasa-arvon lisäämiseksi viihdeteollisuudessa ja urheilussa.

Olen muutamaan kertaan kirjoitellut siitä, kuinka lastenelokuvissa hahmot niin usein ovat miespuolisia ja naispuoliset hahmot äärimmäisen stereotyyppisiä. Wikipedian mukaan Geena huomasi saman katsellessaan lastensa kanssa elokuvia ja teetättipä hän sitten asiasta puolueettoman tutkimuksen Kalifornian yliopistolla. Tämä tutkimus osoitti, että lasten elokuvissa oli keskimäärin 3 miespuolista hahmoa yhtä naispuolista hahmoa kohtaan.

Tämän jälkeen Davis alkoi ponnekkaasti toimia sen puolesta, että viihdeteollisuus suhtautuisi miehiin ja naisiin tasapuolisemmin ja pyrkisi lisäämään naispuolisten hahmojen määrää lapsille suunnatuissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Ei tämä nainen turhaan Mensan jäsen ole, sillä aivot ovat selvästikin paikallaan! Tämän työnsä ansiosta hän sai Batesin yliopiston kunniatohtorin arvonimen vuonna 2009.

Davis harrastaa jousiammuntaa ja kokeili vuonna 1999 pääsyä Olympiajoukkueeseen - hänen sijoituksensa 24. (300:sta osallistujasta) ei kuitenkaan riittänyt joukkuepaikkaan.