keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Projekti vuodelle 2011: IMDb Top 250 listan läpikäyntiä

En yleensä tee uudenvuodenlupauksia, mutta tämän vuoden alussa tuijottelin Facebookissa tekemääni Twofifty -listaa (joka perustuu IMDb:n Top 250 -listaan) ja tulin siihen tulokseen, että siinä omassa listassani on ihan hävyttömän isoja aukkoja ja "kaikki" tuttavani ovat nähneet enemmän elokuvia kuin minä...

Siinä kaamosangstissani siiten päätin, että jumantsuikka, jos ei tämäkin naikkonen pysty vähän itseään sivistämään ja heitinpä sitten siinä sen ihmeempiä ajattelematta, että tämän kuluvan vuoden aikana pyrin siihen, että vuoden lopussa IMDb:n viralliselta Top 250 -listalta olisi katsottuna vähintään 90%. Tuon marginaalin jätin ihan vaan sen takia, että listahan elää koko ajan - uusia elokuvia nousee listalle ja vanhoja tippuu pois. Kaikkia listalle nousseita elokuvia ei välttämättä ole vuoden lopussa nähty Suomessa ja toisaalta, joitakin vanhoja klassikoita voi olla todella vaikea saada käsiinsä.

Oma päivitykseni siis keskittyy lähinnä klassikoihin, joita olen nähnyt ihan luvattoman vähän. Onneksi on kirjasto, josta löytyy näköjään suurin osa, joten suuren osan hankinta nähtäville ei ole ongelma.

Ongelma tuleekin olemaan ihan muualla, sillä vasta tällä viikolla oikeasti tajusin, millainen urakka minulla onkaan edessäni, mikäli suunnitelmani aion toteuttaa!

Tällä hetkellä olen nähnyt listasta 162 elokuvaa, mikä tarkoittaa 64.8% koko Top 250:n satsista - viime viikolla olin nähnyt 163 eli tehtävä ei tule olemaan helppo! 90% puolestaan tarkoittaa 225 elokuvaa eli näkemättä on siis niinkin mittava määrä kuin 63 elokuvaa. Eli yli yksi elokuva per viikko koko vuoden ajan. Enpä tullut tätä ajatelleeksi ennen kuin nyt ;-) Eihän 63 elokuvaa ole vuodessa paljon, mutta kun sen heittää kaiken muun - uusien elokuvien, töiden ja pakollisten katsottavien - päälle, määrä alkaakin tunnustaa paljolta.

Päätin ottaa härkää sarvista ja tein itselleni listaa niistä, jotka minua todella kiinnostavat ja toisaalta listan alkupään elokuvista (koska ne eivät vaihdu niin helposti kuin listan loppupää) ja ajattelin aloittaa niillä. Huomasin, että muutama elokuva löytyy jopa omasta levyhyllystäni, mutta en vain ole koskaan saanut aikaiseksi niitä katsoa. Jospa siis aloittaisin vaikka niistä :) sitten siirryn kirjaston valikoimiin. Käytän projektin seuraamiseen tuota Facebookin Twofiftyä, koska se päivittyy kerran viikossa sunnuntaisin vastaamaan IMDb:n virallista listaa ja siihen katsotut elokuvat on helppo merkitä.

Katsotaan nyt, miten naisen käy ja joudunkohan syömään sanani vuoden vaihtuessa. Kirjoittelen projektin sujumisesta aina silloin tällöin, jotta se pysyy aktiivisesti mielessä. Lisäksi pitää vaan toivoa, ettei kovin moni näkemistäni projektin elokuvista putoa listalta pois ennen vuoden loppua ja sillä tavalla hankaloita projektiani :)


Mitäs lupauksia sinä teit uudelle vuodelle?