maanantai 3. tammikuuta 2011

Los ojos de Julia - Julian silmät (2010) (***)


Espanjalaisen Julian silmät -elokuvan genreksi on mainittu "romanttinen kauhutrilleri", joka minusta aluksi kuulosti aika hassulta yhdistelmältä. Mutta katsottuani elokuvan huomasin, että tämä luokittelu määrittelikin sen täydellisesti. Kokonaisvaltaisena teemana on nimittäin rakkaus, mutta matka taitetaan trillerin tavoin ja välillä matkaa maustetaan kauhuelementeillä.

Julian silmät kertoo Juliasta (Belen Rueda), jonka kaksossisko on juuri kuollut - virallisen tiedon mukaan hän teki itsemurhan, mutta Julia epäilee muuta. Sisaruksista molemmat sairastavat silmänrappeumasairautta, joka sokeuttaa pikkuhiljaa. Sara-sisko oli sokeutunut jo aikaisemmin, Julialla sairaus on puolestaan pysynyt aisoissa, kunnes sisaren menettämisen aiheuttama stressi laukaisee sairauden nopean etenemisen.

Tutkiessaan sisarensa kuolemaa Julia törmää salaperäiseen, näkymättömään mieheen, joka tuntuu seuraavan Juliaa, mutta jota kukaan ei muista koskaan nähneensä. Lopulta Julia menettää näkönsä kokonaan, pääsee leikkaukseen, mutta joutuu pitämään sidettä silmillään kahden viikon ajan. Hän päättää muuttaa sisarensa taloon toipilasajakseen ja saa nimetyn hoitajan, johon saa yhteyden nappia painamalla. Mutta kun lihaksi muuttuvat painajaiset alkavat piinata Juliaa julmasti, hän ei enää selviä talossa yksin.

Guillem Moralesin ohjaama ja Guillermo del Toron tuottama Julian silmät pyrkii olemaan seuraava suuri espanjalainen kauhutarina, mutta typistyy kuitenkin hyvin perinteiseksi säikyttelyksi, jossa ei ole yhtään yllättävää käännettä verrattuna vaikkapa Orpokotiin (missä myös nähtiin pääosassa samainen Belen Rueda).

Jännitystä haetaan näköaistin asteittaisesta menetyksestä ja itsekontrollin pettämisestä, millä saadaankin aikaan ajoittain erittäin häijyjä tunnelmia. Kokonaisuutena Julian silmät on hahmojensa osalta perinteinen ja tarinansa osalta hyvin ennalta-arvattava, joskin espanjalaiseen tyyliin mukavan maanläheisellä tyylillä toteutettu jännäri. Säikytyksiä on lähes rasittavuuteen asti alleviivattu voimakkaalla ääniraidalla, mutta jännitystä mukana on kuitenkin ihan kohtuullinen määrä. Uutta näkökulmaa olisi kaivannut sen verran, että edes osa tapahtumista olisi tullut yllätyksenä.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Los ojos de Julia
Ohjaus: Guillem Morales
Käsikirjoitus: Guillem Morales, Oriol Paulo
Pääosissa:  Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui
Valmistusmaa: Espanja
Genre: kauhu / trilleri
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (YouTube) >>