tiistai 11. tammikuuta 2011

Kotona katseltua: The Wronged Man (2010) (**)

The Wronged Man kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan oman elämänsä ja mielenterveytensä uhallakin työnsä puolesta uhrautuvasta Janet "Prissy" Gregorystä (Julia Ormond), joka 20 vuoden ajan yrittää saada syyttömäksi uskomaansa miestä pois vankilasta.

Calvin Willis (Mahershalalhashbaz Ali) on tuomittu elinkautiseen nuoren tytön hyväksikäytöstä, eikä sellaista tuomiota kovin heppoisin syin pureta. Prissyn esimies saa tehtäväkseen tutkia tuomion pätevyyttä, mutta kun hän yllättäen kuolee, ottaa assistenttina toiminut Prissy asian hoitaakseen. Kukaan varsinainen asianajaja kun ei suostu tapausta hoitamaan ilmaiseksi.

Vuosien ajan Prissy tekee valituksen toisensa perään saaden aina hylätyn vastauksen. Elämäntehtäväkseen ottamansa asian takia hän uhraa lähes kaiken muun, sillä hän ei voi sietää ajatusta, että syytön mies istuu vankilassa ja kammottava pedofiili juokseekin vapaana.

The Wronged Man on teemaltaan ja roolisuorituksiltaan hieno elokuva. Ormond päättäväisenä, mutta oman menneisyytensä salaisuudet hautaavana Prissynä tekee nautittavan aidonoloisen roolisuorituksen, jonka edesottamuksia ja elämää seuraa kiinnostuneena.

Kokonaisuutena elokuva ei kuitenkaan osaa vangita katsojaansa täysin ja siitä puutuu koukuttava draaman taju ja tilanteen vaatima vaikuttava tunnelma. 20 vuotta livahtaa kuin huomaamatta ohitse, eikä mikään oikein tunnu miltään. Hieno aikuinen nainen Julia Ormond uhrautuvana lakiassistenttina on oikeastaan ainoa asia, minkä vuoksi tämä elokuva kannattaa katsoa.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Wronged Man
Ohjaus: Tom McLoughlin
Käsikirjoitus: Teena Booth, perustuu Andrew Corsellon lehtiartikkeliin
Pääosissa: Julia Ormond, Mahershalalhashbaz Ali, Bruce McKinnon, Lisa Arrindell Anderson
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / biografia
Ikäraja: 13
IMDb