maanantai 24. tammikuuta 2011

Kotona katseltua: The Expendables (2010) (**)


Olen tulossa vissiin tosissaan vanhaksi - The Expendables, toimintarymistely, jossa ovat mukana viime vuosikymmenten suurimmat tähdet, eikä kolahda.

Sylvester Stallonen uusin ohjaus kertoo useaan otteeseen nähdyn toimintatarinan: Stallonen johtama ryhmä palkkasotureita palkataan Bruce Willisin toimesta kaatamaan pienen trooppisen saaren diktaattori. Saarella on kuitenkin käynnissä jotain sellaista, mikä natsaa karskienkin sotilaiden omaatuntoa vastaan ja he päätyvät räiskimään koko saaren hallinnon kirjaimellisesti maan tasalle. Matkalla nähdään kaunis ja kapinallinen nainen (Giselle Itié) ja taustalla häärii naisia kaatava tatuointitaiteilija Tool (Mickey Rourke), jolla on olevinaan pehmeä kohtansa.

Loogiset aukot tarinassa ärsyttävät: saarella on tiukat passitarkastukset ensimmäisellä kerralla, kun Stallone ja Jason Statham sinne tulevat. Toisella kerralla ei tällaisista välitetä vaan rynnätään suoraan toimintaan. Kuitenkin lenskari on siististi parkissa laiturissa -joka näyttää ihan samalta kuin se, jonka sankarimme tuhosivat pari päivää aikaisemmin- odottamassa eli eivät nämä pojat ihan näkymättömästi saarelle päässeet.

Näyttelijät eivät tunnu olevan oikein oikeissa rooleissa. Ainoa, joka ei tunnu jollakin tapaa vaivaannuttavalta, on Statham, joka jörönä brittinä herättää sympatiat. Jet Li tuntuu haaskaukselta, sillä yleensä huomattavasti ylevämmissä ja vakavammissa rooleissa nähty kiinalaistähti ei vaan sovi Jackie Chanin tyyppiselle hahmolle kirjoitettuun huumorirooliinsa. Li kun ei ole hauska, hän on vakava martial arts hero. Dolph Lundgrenin hahmo puolestaan on kuin haudasta kaivettu, totaalisen tylsä.

Kohtaus, jossa nähdään yhtä aikaa Stallone, Arnold Schwarzenegger ja Willis saa aikaan tunteen, kuin nuo kaikki suurten egojen miehet eivät meinaisi sopia millään samaan kuvaan. Se on jollakin tapaa hupaisaa.

Elokuvan ainoa anti onkin oikeastaan vain vanhojen toimintastarbojen legendaarisuudella ratsastaminen ja viittaukset heidän elokuva- ja henkilökohtaiseen historiaansa. Tarina on niin perinteistä rymistelyä, ettei se tarjoa yksinkertaisesti mitään, mitä ei olisi vielä nähty. Siinä ammutaan paljon tähtäämättä (mikä minua aina on ärsyttänyt. Miksei siihen samperin tähtäimeen voisi edes hetkellisesti vilkaista eikä aina vaan ampua päätäpahkaa? Edes silloin kun itse on jossain suojassa), räjäytellään paikkoja ja machoillaan. Ja on mukana sentään yksi typykkäkin.

Minä, joka olen aina rakastanut toimintaelokuvia, rymistelyä, räjähdyksiä, machoja toimintaukkoja, sanon nyt pelkästään että "eih..."

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Expendables
Ohjaus:  Sylvester Stallone
Käsikirjoitus: Dave Callaham, Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, David Zayas, Giselle Itié
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: toiminta
Ikäraja: 15
IMDb
Traileri (Apple) >>