tiistai 25. tammikuuta 2011

Debra Granikin Winter's Bone (2010) (****)


Jennifer Lawrence -vau mikä nainen! Parikymppinen mimmi, joka vetää rankan roolinsa täydellisen rennolla asenteella, missä ei näy lainkaan teatraalisuutta. Lawrence on niin aito, että hän voisi oikeasti olla Ree. Jos Oscar-pysti tälle mimmille helmikuussa ojennetaan, en pane lainkaan vastaan.

Winter's Bone on kipeä tarina nuoresta Reestä, joka asustaa äitinsä ja kahden nuoren sisaruksensa kanssa keskellä korpea. Äiti ei pysty huolehtimaan edes itsestään ja isä on vankilassa, joten Reen tehtäväksi on tullut hoitaa huushollin kaikki hommat puiden pilkkomisesta lasten koulutehtävien valvontaan. Kun poliisi yllättäen pistäytyy kyselemässä, että olisikohan isukkia näkynyt, Reen perheen elämä alkaa luisua kohti luhistumispistettä. Isukki nimittäin on päässyt vapaaksi takuita vastaan - takuita, joihin hän on pantannut talon ja maan, millä perhe asuu. Ja kun hän ei ole ilmoittautunut määräajassa takaisin virkavallalle, se vaatimatonkin koti uhkaa mennä köyhän nelikon alta.

Ree päättää etsiä isänsä hinnalla millä hyvänsä ja viedä tämän vastuuseen teoistaan. Naapurustossa asuva väki ei ole kovin avuliasta sakkia, sillä jokaisella on omat salaisuutensa. Lopulta Reetä päätyy omalla tavallaan auttamaan hänen äkkipikainen ja väkivaltainen setänsä Teardrop (John Hawkes), jonka sydän kuitenkin on edes välillä paikoillaan.


Debra Granikin ohjaama elokuva näyttää katsojille erilaisen Amerikan. Harmaan, sateisen, likaisen, resuisen ja lähes yhteiskunnan ulkopuolella elävän todellisuuden, jossa hengissäsäilyminen ei ole kuorrutettu kermavaahdolla eikä jälkiruoaksi tarjota vaahtokarkkeja. Se on todellisuus, jossa apua ei pyydetä, mutta otetaan kuitenkin vastaan ilman nöyristelyä, ja jossa ruoaksi tarkoitetut oravat pitää opetella ampumaan jo pienenä.

Elokuvan vahvuus on Lawrencessa. Vakavailmeinen nuori tyttö, joka on joutunut ottamaan perheen hoitamisen taakan liian nuorena vastuulleen. Joka ei murru, vaikka hänet hakattaisiin henkihieveriin. Mahtava, mahtava suoritus nuorelta näyttelijältä.

Ohjaavan Granikin sekä Lawrencen lisäksi Winter's Bone on kokonaisuutenakin naisten elokuva, sillä vaikka paikallinen yhteisö näytetään melkoisena patriarkaattina, käytännön asioista huolehtivat naiset ovat tarinan keskiössä. Reen lapsuudenystävä elää miehensä tossun alla, mutta vapautuu Reen kokeman vääryyden katalysoimana myös toimimaan itse, naapuruston rujot ja rajut tädit puolestaan vastaavat perinteisesti miehille kuuluvia tylyttäjiä - Reen pieni sisar joutuu oravametsälle alle kouluikäisenä ja äiti puolestaan on henkisesti rikki mennyt nainen, joka ei pysty auttamaan tytärtään edes suurimman hädän hetkellä. Erilaisia, mielenkiintoisia naishahmoja, joita esittävät aidon tuntuiset näyttelijät.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Winter's Bone
Ohjaus:  Debra Granik
Käsikirjoitus: Debra Granik, Anne Rosellini, Daniel Woodrellin romaaniin pohjautuen
Pääosissa: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Isaiah Stone, Ashlee Thompson, Valerie Richards, Shelley Waggener, Garrett Dillahunt
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / trilleri
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>