maanantai 31. tammikuuta 2011

Danny Boylen 127 hours (2010) (*****)


Danny Boylen (Trainspotting, Slummien miljonääri) ohjaama 127 tuntia kertoo uskomattoman, tositapahtumiin perustuvan selviytymistarinan. Aron Ralston (James Franco) on ulkoilmaihminen, joka lähtee kenellekään ilmoittamatta retkelle läheiseen, jo tutuksi käyneeseen erämaahan. Reipashenkinen nuorukainen ei pelkää mitään, jättää kännykkänsä kotiin, naureskelee elämälle ja nauttii siitä täysin siemauksin.

Matkallaan hän törmää pariin retkeilijätyttöön (Kate Mara ja Amber Tamblyn) ja opastaa heitä extremefiilisten hankkimisessa. Kun porukan tiet eroavat, Aron jatkaa matkaansa, mutta sattumalta ote luiskahtaa pienessä kanjonissa. Samalla hetkellä putoaa kivi, joka kiilaa Aronin oikean käden tiukasti kiilamaisen kanjonin seinää vasten.

Hetkellinen shokki. Jumissa. Ketään ei missään kuulomatkan päässä. Sitten varusteiden tsekkaus - kuinka paljon on ruokaa ja juomavettä, onko mitään työkalua, millä kiven saisi kikoteltua pois. Kylmän rauhallisesti Aron alkaa käydä läpi vaihtoehtojaan. Kiinalainen yleistyökalu kuluu kiveä vasten äkkiä. Vesi alkaa säännöstelystä huolimatta loppua. Aika kuluu ja epätoivo kasvaa. Lopulta Aronin elossapysymisvietti voittaa kaiken muun ja hän tekee epätoivoiselta tuntuvan ratkaisun saadakseen itsensä irti ahdingostaan.

Boylen otteessa 127 tuntia on lähes piinaavan jännittävä, mutta viihdyttävällä tavalla rakennettu selviytymistarina. Aronin suhtautuminen tilanteeseensa vaihtelee täydellisestä epätoivosta hallusionaatioihin, mutta koko "kiven ja kovan paikan" välissä oleminen on piinaavuudestaan huolimatta paikoitellen ihan hauskaa katsottavaa- tämän tekee mahdolliseksi Aronin rempseä asenne ja Francon uskomattoman laadukas ja moniulotteinen roolisuoritus sekä Boylen napakka ja vauhdikas ote tarinastaan.

Elokuvassa on teknisesti samanlaisia, kuvauksellisesti tehokkaita rakenteita kuin Slummien miljonäärissä. Ristiin leikatut kohtaukset Aronin elämän ja nykyhetken välillä ovat hienoja, samoin kuin Aronin itse itselleen tekemänsä haastattelu, jonka hän kuvaa mukanaan olevalla videokameralla.

127 tuntia jättää fiiliksen uskomattoman selviytymistarinan seuraamisesta, siitä että mikä tahansa on mahdollista, jos vaan tahto on tarpeeksi suuri. Rankasta aiheestaan huolimatta elokuvasta jää yllättävän kevyt ja hyvä mieli, mutta myös liikuttunut olo. Katsoja voi huokaista helpotuksesta huikean jännitysnäytelmän jälkeen.

James Franco tekee tähänastisen uransa ehdottomasti parhaan roolisuorituksensa. Hänen karismansa ei petä yhdessäkään kohtauksessa elokuvassa, jonka jokaisessa kohtauksessa hän on mukana. Lisäksi huumoria löytyy epätoivoisessakin tilanteessa. Aluksi arrogantilta vaikuttava retkeilijä saa tuta luonnon mahdin ja joutuu nöyrtymään, ja tämän transformaation Franco taitaa erinomaisesti.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: 127 Hours
Ohjaus:  Danny Boyle
Käsikirjoitus: Danny Boyle, Simon Beaufoy, Aron Ralstonin romaaniin "Between a Rock and a Hard Place" pohjautuen
Pääosissa: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Clemence Poesy
Valmistusmaa: USA / UK 2010
Genre: draama / seikkailu / trilleri
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>