torstai 20. tammikuuta 2011

Alejandro González Iñárritun Biutiful (2010) (****)


Meksikolainen Alejandro González Iñárritu ei ole vielä kovin laajaa uraa tehnyt ohjaajana, mutta kaikki mihin hän toistaiseksi on koskenut, on onnistunut koskettamaan myös minua. Hänen "kuolematrilogiansa", jonka aloitti Amores Perros vuonna 2000, jatkoi 21 grammaa vuonna 2003 ja päätti Babel vuotta 2006, nosti hänet niiden ohjaajanimien joukkoon, joiden työtä aloin seurata suurella mielenkiinnolla. Useita sisäkkäisiä tarinoita kattavan trilogian käsikirjoitti Iñárritun maanmies Guillermo Arriaga, joka itsekin kokeili siipiään ohjaajana hyvin Iñárritun trilogian tyylisellä draamalla The Burning Plain.

Nyt Iñárritun ja Arriagan tiet ovat eronneet, ja Iñárritun uusin elokuva, Espanjaan sijoittuva Biutiful, eroaa edeltäjistään tarinansa rakenteelta, muttei lainkaan henkilökuvaukseltaan, mikä edelleen on vahvaa. Biutifulin tarina soljuu eteenpäin lineaarisesti, mutta vaikka sitä on teknisesti helpompi seurata kuin ohjaajan edellisiä töitä, emotionaalisesti se ei kuitenkaan ole sen helpompi katsottava.

Biutiful kertoo Javier Bardemin esittämästä yksinhuoltajaisästä, pikkurikolisesta, jolla on kuitenkin sydän paikallaan. Vääriä valintoja toisensa perään tekevä Uxbal koittaa pienen tyttärensä ja poikansa kanssa selvitä arjesta, ja samalla tulla auttaneeksi muita. Vaikka lain väärällä puolella paikoitellen kuljetaankin, sympatiat ovat aina Uxbalin jäyhän ja karun, mutta kiltin hahmon mukana.

Kun Uxbalin terveys alkaa hajota, hän päättää hoitaa lastensa asiat kuntoon ennen kuin kuolo hänet korjaa. Lasten äiti, henkisesti epästabiili Marambra (Maricel Álvarez) ei lapsista pysty huolehtimaan, joten Uxbalin on keksittävä muita vaihtoehtoja.

Biutiful kertoo kauniin tarinan uhrautuvasta miehestä tilanteessa, joka usein kuuluu perheen äidille. Elokuvan nimi juontaa juurensa siitä, kun Uxbalin tytär opetettelee kirjoittamaan englantia ja kirjoittaa sanan "Beautiful" hieman väärin. Ajatus kuitenkin on selvillä, joten kaikenhan ei tarvitsekaan olla täydellisesti oikein.

Elokuvan fyysisesti karu ympäristö korostaa sitä karua todellisuutta, missä Uxbal lapsineen -ja niin monet muut- asuvat ja elävät. Paikoitellen elokuvasta tulee mieleen viime vuonna ilmestynyt tanskalainen Submarino, jossa myös isä ja poika yrittävät selvitä elämästä samalla kun isä taiteilee isän roolinsa ja toisaalta huumeriippuvuuden ja sen aiheuttaman rikollisuuden välimaastossa.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Biutiful
Ohjaus:  Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone
Pääosissa: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella
Valmistusmaa: Espanja / Meksiko 2010
Genre: draama
Ikäraja: 13
IMDb
Traileri (Apple) >>