perjantai 17. joulukuuta 2010

TRON: Legacy 3D (2010) (**)


Vuonna 1982 tieteiselokuva TRON esitteli Jeff Bridgesin roolihahmon Kevin Flynnin, joka tuolloin kehitteli virtuaalimaailman, johon ihminen pääsi oikeasti sisälle. Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin Kevinin poika Sam (Garrett Hedlund), tietokone- ja tekniikkaguru myöskin, pääsee sattumalta sisään tuohon isänsä kehittämään maailmaan -ja löytää sieltä kaksi vuosikymmentä kadonneena olleen isänsä (jota palaa näyttelemään ikääntynyt Bridges).

Luotuaan virtuaalimaailman sekä sinne vastineen omasta itsestään, hahmon nimeltä Clu, Kevin on joutunut ansaan, eikä pääse enää takaisin omaan maailmaansa. Clu on ottanut vallan ja vaivoin Kevin ja hänen näpsäkkä avustajansa (Olivia Wilde) ovat pystyneet välttelemään häntä ja pitämään henkensä. Sam päättää pelastaa isänsä, mutta ihan helppoa se ei ole.

TRON: Legacy on mahtipontinen seikkailu, mutta se kuitenkin kompastuu tähän omaan mahtipontisuuteensa. Pelkistettyine sävyineen ja väreineen se näyttää komealta, mutta on auttamattomasti liian pitkä ja uskoo pelkän visuaalisuutensa kannattavan koko kestonsa ajan. Sitä se ei kuitenkaan jaksa tehdä, ja ainakin itse jouduin jossakin vaiheessa hetken aikaa "lepuuttamaan silmiäni", mitä yleensä en todellakaan elokuvissa tee.

On myös jännä huomata, että vaikka nykyisin tietokoneella osataan tehdä jo melkoisen aidon näköisiä ihmishahmoja, niin kun aito ja tietokoneella tehty laitetaan vierekkäin, eron huomaa välittömästi. Elokuvan prologissa nähtävä, tietokoneella tehty nuorennettu Bridges nimittäin vaikuttaa erittäin muoviselta. Virtuaalimaailmassa nuoren näköinen Clu ei häiritse samalla tavalla, sillä sen osaa laittaa omaan kontekstiinsa, kyseessä kun on kuitenkin tietokonehahmo. On vain hauska nähdä vanha ja "nuori" Bridges taistelemassa toisiaan vastaan.

TRON: Legacy on siis pääasiallisesti silmäkarkkia, jossa ei kuitenkaan suuremmin ole sisältöä. Se toimii varsin hyvin omillaan, eli vaikka ei olisi 80-luvun alkuperäistä elokuvaa koskaan nähnyt (kuten minä), voi silti tämän katsoa ja päästä hommasta jyvälle.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: TRON: Legacy

Ohjaus: Joseph Kosinski
Käsikirjoitus: Edward Kitsis, Adam Horowitz
Pääosissa:  Garrett Hedlund, Jeff Bridges, Olivia Wilde
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: toiminta / sci-fi
Ikäraja: 11
IMDb
Traileri >>