perjantai 10. joulukuuta 2010

Robert Rodriguezin Machete (2010) (***)


Robert Rodriguezin ja Quentin Tarantinon Grindhouse-tuplassa nähdystä feikkitrailerista omaksi elokuvakseen laajennettu Machete on asiallinen mättöraina, jossa hakataan irti pää jos toinenkin. "Mexploitaatioksi" itseään kutsuva Machete on genrelleen uskollinen - äijää kaatuu kuin heinää ja naiset ovat seksikkäitä pimuja, jotka puolestaan kaatavat äijiä omalla tavallaan.

Aikaisemmin pääasiallisesti sivuhahmoja ja pahiksia näytellyt, runsaasti tatuoitu Danny Trejo on Machete Cortez, poliisi, joka perheensä raa'an murhan jälkeen päätyy listimään rikollisia omalla terävällä tyylillään. Meksikosta rajan yli loikannut Machete palkataan hoitamaan päiviltä tiukkaa siirtolaislinjaa kannattava senaattori (Robert De Niro), mutta palkkamurha epäonnistuu ja Machete saa kannoilleen niin poliisit kuin jotain paljon pahempaakin.

Alkaessaan selvittää kuka tai mikä kaiken takana on, Machete törmää rajaloikkareista huolehtivaan Luziin (Michelle Rodriguez) sekä maahanmuuttoasioista vastaavaan poliisiin Sartanaan (Jessica Alba), ja lopulta myös perheensä murhasta vastuussa olevaan Torreziin (Steven Seagal).

66-vuotias, entinen vankilakundi Trejo vetää roolinsa ilmeettömänä tappajana sopivan jäyhästi ja Michelle Rodriguez (näitä Rodriguezeja taitaa olla Meksikossa aika paljon) sopii omapäisen taistelijatytön rooliin kuin nappi otsaan (olen muuten aina jostain syystä tykännyt tästä mimmistä). Seagalin läsnäolo nostattaa väkisinkin huvittuneen hymyn maamalle, vaikka itseni mielestä leffan loppu onkin pienoinen antikliimaksi. Sivuroolissa hengailee kuin suoraan oikeasta elämästään Lindsay Lohan ja hullun tappajapoliisin roolissa nähdään Don Johnson! Juu'u, juuri se 80-luvun Miami Vicen Don Johnson.

Jos muutenkin pidät Rodriguezin tyylistä (Desperado, From Dusk till Dawn), laadulla tehdyistä roskaelokuvista ja kaipaat verevää aivot narikkaan toimintahuumoria, seksikkäitä, alastomia, mutta ei täysin aseettomia naisia, yrmyjä miehiä, verta ja suolenpätkiä - katso Machete ;-) Mutta jos puolestaan et ymmärrä eksploitaatiohuumorin päälle, älä turhaan rahojasi tuhlaa, sillä tuskin pidät tästäkään.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Machete
Ohjaus: Ethan Maniquis, Robert Rodriguez
Käsikirjoitus: Robert Rodriguez, Álvaro Rodriguez
Pääosissa:  Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Robert De Niro, Steven Seagal, Don Johnson, Cheech Marin, Lindsay Lohan, Jeff Fahey
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: toiminta / komedia / rikos
IMDb
Traileri >>