keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Rare Exports (2010) (****)

Jalmari Helanderin muutaman vuoden takaiset Rare Exports -lyhyteloelokuvat nauttivat kulttimaineesta ympäri maailman ja nyt lyhärit ovat poikineet kokonaisen pitkän elokuvan. Suomea on yritetty markkinoida maailmalla Joulupukin kotimaana, mutta minulla on nyt sellainen hytinä, että tämän elokuvan tiimoilta tuo idea saa maailmalla aivan uutta tuulta alleen.

Tämän joulun Rare Exports kertoo tarinan siitä aidosta ja oikeasta joulupukista. Ei mistään pulskasta Coca-Cola -pukista vaan siitä alkuperäisestä, joka piiskaa tuhmat lapset hengiltä ja jonka ihmiset aikoinaan vangitsivat Korvatunturin sisään. Kun Korvatunturilla arvelluttavia kaivostöitä tekevät miehet herättävät henkiin ikiaikaisen mahdin, on siinä paikallisilla asukkailla ihmettelemistä.

Ainoa joka ymmärtää, mistä on kyse, on kiltti poika, pikkuinen Pietari (Onni Tommila). Isänsä Raunon (Jorma Tommila) ja naapurin Aimon (Tommi Korpela) kanssa hän joutuu selvittämään aidon joulupukin salaisuutta. Ja siinä samalla pelastamaan kaikki tuhmat lapset.

Rare Exports on parhaita suomalaisia fantasiaelokuvia ikinä. Vaikka sen tarinan kaari on ennalta-arvattava, visuaalisuutensa ja rohkean vinksahtaneen aiheensa takia se nousee aivan omaan luokkaansa. Tarinaa olisi toki voitu viedä vieläkin syvemmälle, vinksauttaa vielä vähän lisää, sillä paikoitellen mietityttää, mille kohderyhmälle elokuva onkaan tehty. Pieni hellyttävä poika pääosassa nimittäin saa aikaan tunnelman lastenelokuvasta, kun taas muulta sisällöltään elokuva ei todellakaan ole lastenelokuva. Pientä viilausta olisi siis voinut teemaan lisätä, mutta en valita, sillä nautin elokuvasta täysin siemauksin.

Tuotantoarvoiltaan Rare Exports on kansainvälistä tasoa ja kuvauskin on kuin Hollywoodin suurtuotannoista suoraan. Eikä siitä paista läpi niin usein kotimaisia elokuvia vaivaava teatraalisuus. Vaikka Rare Exportsin hahmot ovat aitoja suomalaisia, vähän jörökkejä, dialogi säilyy silti toimivana. Huumoria on mukana säkillinen ja välillä se on mustaakin mustempaa. Ihastuttavaa siis.

Elokuvaa katsoessani tunsin ylpeyttä suomalaisuudestani. On hienoa olla kotoisin maasta, jossa voidaan tehdä jouluelokuva näin omaperäisellä tyylillä. Mielenkiinnolla seuraan Rare Exportsin menestystä maailmalla! Jenkkimarkkinoille menon suurimpana ongelmana ovat uutisten mukaan olleet munasillaan juoksentelevat ukkelit, mutta Briteissä elokuvaa on mainostettu mm. sijoittamalla keskelle Lontoota pukki häkkiin, mukana lappu, että olisi pukki myytävänä. Hinta 85 000 taalaa.


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Rare Exports
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jalmari Helander
Pääosissa:  Jorma Tommila, Onni Tommila, Tommi Korpela, Ilmari Järvenpää ja Rauno Juvonen, Per Christian Ellefsen, Jonathan Hutchings, Peeter Jakobi  
Valmistusmaa: Suomi / Norja / Ranska / Ruotsi 2010
Genre: fantasia / seikkailu
IMDb
Traileri >>