torstai 23. joulukuuta 2010

Omat suosikit: Jouluelokuvat Top 5

Jouluun ei ole enää kauan ja päätinpä sitten minäkin kantaa korteni kekoon ja listata mielestäni parhaat jouluelokuvat. Kun aloin muistella oikein hyviä jouluelokuvia, pääni löi tyhjää. Enkö muka muista yhtään jouluelokuvaa? Enkö minä muka ole katsonut jouluelokuvia? Hetken aikaa kaiveltuani sain kasaan tällaisen listan :)

Die Hard (1988)

Vuonna 1988 ilmestynyt John McTiernanin ohjaama Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli on yksi toimintaelokuvien klassikoita ja samalla yksi suurimpia suosikkejani. Joulun viettoon vaimonsa luokse haikaileva John McClane (Bruce Willis) päätyy kotijoulun sijaan taistelemaan Hans Gruberin (Alan Rickman) johtamaa terroristijoukkoa vastaan pilvenpiirtäjän sokkeloissa. Eipä ole tarjolla ainakaan liian imelää joululässytystä ;-)

Nightmare Before Christmas (1993)

Nightmare Before Christmas on Henry Selickin ohjaama animaatio Halloweenin kuninkaasta Jack Skellingtonista, joka haluaakin perinteisen Halloween-pelottelun sijaan Joulupukiksi Joulupukin paikalle, on hupaisan erilainen jouluanimaatio. Tim Burtonin käsikirjoitus tuo hänen myöhemmissä teoksissaan tutuksi tullutta, ihanan kieroa huumoria tarinaan, jossa etsitään omaa paikkaa maailmassa. Tanssia ja laulua, suloisia ja kamalia hahmoja, inhimillisyyttä sen syvimpiä syövereitä myöten.


Rare Exports (2010)

Suomalaista väriä listalle tuo tämän joulun ehdoton ykkönen jouluelokuvien genressä - Rare Exports. Jalmari Helanderin lyhytelokuviin pohjautuva tarina alkuperäisestä joulupukista on erilaisuudessaan ihastuttava ja suomalaisuudessaan rakastettava. Juttuni leffasta löytyy täältä >>


Love Actually (2003)

Richard Curtisin ohjaama brittikomedia ei ainoastaan tuonut meille Billy Mackin (Bill Nighy) versiota laulusta Love is all around, vaan lisäksi se ihastutti värikkäillä ja maanläheisillä hahmoillaan, jotka ratkovat ihmissuhteitaan eri tavoin. Suuria tähtiä (Emma Thompson, Alan Rickman, Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney...) vilisevä elokuva on yksi parhaista tällä tyylillä tehdyistä elokuvista ja ehdoton joulumielen tuoja.

Ihmeellinen on elämä - It's a wonderful life (1946)

Joka joulu Suomenkin televisiossa näytettävä jouluelokuvien klassikko Ihmeellinen on elämä tuo hyvän mielen. Taloudellisessa kriisissä oleva, itsemurhaa hautova George (James Stewart) päätyy enkelin (Henry Travers) suojelukseen ja saa huomata olevansa tärkeä ihminen.

***

Huomenna se sitten avataan, tämän joulun viimeinen luukku ja päästään odottelemaan joulupukin kolkuttelua ovella ja herkuttelemaan ihan luvan kanssa :)