tiistai 21. joulukuuta 2010

Luettua: Mötley Crüen The Dirt -Törkytehdas

Kun olin vielä pieni tyttö kaukaisella 80-luvulla, minut hullaannutti Dingoa raskaamman rockin maailmaan bändi nimeltä Mötley Crüe. Ja sillä tiellä olen edelleen. Musiikkimaku on vaihdellut vuosien saatossa, mutta raskas särökitara ja korkealta ja kovaa laulettu musiikki vetoaa minuun yhä. Mötley Crüesta on muodostunut jonkinasteinen guilty pleasure, sillä vaikka bändi onkin feministille punainen vaate, siinä musiikissa ja raa'assa energiassa on jotain vetoavaa.

Törkytehdas on ensimmäinen kolmesta Crüe-kirjasta, jotka ostin muutama viikko sitten. Se kertoo bändin jäsenten sekä heidän läheistensä suulla tarinaa 80-luvun alussa kohahduttaneesta ilmiöstä, sen nousuista ja laskuista ja lopulta lähes tuhosta. Kirjassa äänessä ovat bändin taiteellinen nokkamies, basisti ja lauluntekijä Nikki Sixx, rumpali Tommy Lee, laulaja Vince Neil sekä hiljainen kitaristi Mick Mars. Sanansa saa sanottua myös Neilin pestiä hetken paikannut John Corabi sekä useat bändin ystävistä ja managereista.

Kirja vaikuttaa varsin sensuroimattomalta - siinä kerrotaan rehellisesti ja kiertelemättä bändin äijien isojen egojen yhteentörmäyksestä, sekoiluista huumeiden ja naisten kanssa, kuinka Sixx kävi kahteen kertaan kuoleman porteilla huumeiden takia ja kuinka Neil syyllistyi kuolemantuottamukseen ajettuaan kännipäissään Hanoi Rocksin Razzlen kanssa ulos tieltä.

Törkytehdas ällöttää, inhottaa, ärsyttää, mutta myös liikuttaa. Kun Neil kertoo 4-vuotiaan Skylar-tyttärensä kuolemasta tai Sixx analysoi oman lapsuutensa vaikutusta hänen sekopäiseen elämäänsä aikuisena tai kun Mars kertoo lamaannuttavasta selkärankareumastaan, miesten sekoilun täyttämä elämä saa vakavampaa taustaväriä. Kirja on juuri sitä, mitä sen nimi ennustaa, täynnä kammottavaa törkyä Mötiköiden elämästä, mutta juuri rehellisyytensä ja raakuutensa takia kirja onkin niin mielenkiintoinen. Se on vuosikymmenten mittaisen sekoilun, mutta selkeästi myös sekoilun jälkeisen itsetutkiskelun tulos.

Kirjasta on -yllätys,yllätys- suunnitteilla myös elokuva. Haluanko nähdä sen kaikesta huolimatta? Ehdottomasti!

Tämän jälkeen lukuun lähtee Nikki Sixxin huumesekoiluista kertova Heroiinipäiväkirja.

Alkuteos: The Dirt
Sivumäärä: 480
Julkaisija: LIKE