torstai 16. joulukuuta 2010

Kotona katseltua: Mulholland Drive (2001) (****)

David Lynch on ollut minulle aina jotenkin hieman liian outo tapaus, etten ole saanut oikein otetta hänen töihinsä. Vaikka Twin Peaksia rakastin nuorena tyttönä ja esimerkiksi Elefanttimies on loistelias draama, en ole koskaan täysin lämmennyt Lynchin elokuville. Ehkäpä siksi Mulholland Drivekin antoi odotuttaa näin pitkään. Se on vuosikaudet ollut definitiivisellä must-see-listallani, mutta vasta eilen illalla sain tartuttua itseäni niskasta kiinni ja katsottua sen. Oli aika myöhä ja katsoin sen yksin, ei ehkä olisi kannattanut, sillä sen verran otteessaan elokuva minut piti, että se jäi sitten pyörimään päähäni tuntikausiksi enkä meinannut saada unta.

Mulholland Drive kertoo onnettomuuteen joutuneesta ja muistinsa menettäneestä Ritasta (Laura Harring), joka sekavassa mielentilassa päätyy vastikään Hollywoodiin saapuneen näyttelijänalun Bettyn (Naomi Watts) hoivattavaksi. Yhdessä naiset alkavat selvittää Ritan henkilöllisyyttä, mutta koko ajan heidän yllään leijuu salaisuuksien verkko ja pelko jostain tuntemattomasta.

Mulholland Drive on uskomaton tarinakudelma ja se vaatii tarkkaavaisuutta jokaisena hetkenään. Elokuvan aikana rusina joutuu koetukselle, sillä onko mikään lopulta sitä, miltä se aluksi näyttää? Hyvin twinpeaksmaisesti kuvatut unenomaiset kohtaukset tuovat mukaan mystiikkaa ja salaperäisyyttä, mikä aiheuttaa häijyä mielikuvituksen mutkille vääntämistä. Watts on moni-ilmeisessä roolissaan täydellisen upea ja häntä säestää seesteisempi Harring.

Olin häkeltynyt näkemästäni enkä aina tiennyt, mitä ajatella. Elokuvan jälkeen rakensin oman käsitykseni tapahtumista ja olin erittäin vaikuttunut Lynchin tavasta kuvata ihmismielen rikkonaisuutta. Ainoa asia, mikä pudotti viidennen tähden pois (ja voi johtua myös minun rajallisesta käsityskyvystäni) oli hieman turhilta tuntuvat outoudet ja sitä kautta liiallinen twinpeaksmaisuus, mitä korostivat erityisesti Michael J. Anderson ja Angelo Badalamentin jokaiseen soluun tunkeutuva musiikki.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Mulholland Drive
Ohjaus ja käsikirjoitus: David Lynch
Pääosissa: Naomi Watts, Laura Harring, Ann Miller, Justin Theroux
Valmistusmaa: Ranska / USA 2001
Genre: trilleri / draama
Ikäraja: 15
IMDb