sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Klassikko: Sweet Smell of Success (1957) (****)

Syyskuussa menehtyneen Tony Curtisin tähdittämä, Alexander Mackendrickin ohjaama Menestyksen huuma - Sweet Smell of Success vuodelta 1957 on yksi kaikkien aikojen arvostetuimpia film noireja. Se on kertomus vallasta ja vallanhimossaan äärimmäisyyksiin menevistä ihmisistä.

Burt Lancaster on J.J. Hunsecker, New Yorkin arvostetuin kolumnisti, jonka kolumniin pääseminen voi tarkoittaa joko tietä huipulle tai nopeaa romahdusta alas. Hänen liuhu PR-miehensä Sidney Falco (Curtis) pelaa ensisijaisesti omaan pussiinsa, ja kaivaessaan hyviä kolumnin aiheita rahastaa myös siinä sivussa hiukkasen. Kun Hunsecker yhtäkkiä päättääkin lopettaa kirjoittamisen Falcon antamista aiheista, kuuluisuudestaan Falcolle jo etukäteen maksaneet asiakkaat eivät ole kovin tyytyväisiä.

Hunseckerin kauna Falcoa kohtaan johtuu kolumnistille kaikki kaikessa olevasta sisaresta Susanista (Susan Harrison), jonka seurustelu jazz-muusikon (Martin Milner) kanssa Falcon oli tarkoitus sabotoida. Alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa jokainen osapuoli pyrkii hyötymään, mutta kieroilun kiemurat eivät päästä ketään helpolla.

Lancaster on pirullisen terävän kolumnistin roolissaan mahtava kuin Kummisetä ikään, Curtis puolestaan luihuilee niljakkaan Falcon roolissa niin lahjakkaasti, että huolimatta tarinan kertomista pääasiallisesti Falcon näkökulmasta, hänen hahmoaan kohtaan on vaikea tuntea paljoakaan sympatiaa.

Vaikka Menestyksen huuma on pääasiallisesti kahden miespääosanesittäjänsä elokuva, myös sen naishahmot ansaitsevat maininnan. Loppua kohden nimittäin ensimmäisessä elokuvaroolissaan esiintyvän Susan Harrisonin hahmo nousee yhdeksi elokuvan mielenkiintoisimmista. Samoin Barbara Nichols Falcoon rakastuneena tupakkatyttönä loistaa rankassa roolissaan.

Menestyksen huumassa on samankaltaisuuksia Billy Wilderin elokuvien kanssa. Dialogipainotteinen film noir medialla ja vallalla keinottelevista ihmisistä uppoaa ainakin minuun. Lisäksi tämäkin elokuva on kestänyt erinomaisesti aikaa.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Sweet Smell of Success
Ohjaus: Alexander Mackendrick
Käsikirjoitus: Clifford Odets, Ernest Lehman, perustuu Lehmanin novelliin
Pääosissa:  Tony Curtis, Burt Lancaster, Susan Harrison, Martin Milner, Barbara Nichols
Valmistusmaa: USA1957
Genre: film noir / draama
IMDb