lauantai 18. joulukuuta 2010

Joulukuun poika - Brad Pitt (synt. 18. joulukuuta 1963)


Joulukuun pojaksi vuoden 2010 kalenterissa valikoitui Oklahomassa 18. joulukuuta 1963 syntynyt William Bradley Pitt. Söpöstä kiiltokuvapojusta pikkuhiljaa vakavasti otettavaksi näyttelijäksi kasvanut Pitt on ollut suosikkini pitkään, eikä pelkästään ulkonäkönsä takia. Tämäkin mies, niin kuin niin monet muut, vain paranee vanhetessaan.

Thelman ja Louisen (1991) nuorena komistuksena ja Veren vankien (1994) surullisena vampyyrinä Pitt jäi helposti mieleen. 12 apinaa (1995) puolestaan esitteli aivan erilaisen Pittin - sekopäisen Jeffrey Goinesin rooli toi Pittille myös ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden.

David Fincherin ohjaamat Seitsemän (1995) ja Fight Club (1999) nostivat Pittin arvoa entisestään ja antoivat näyttelijälle jatkourallaan enemmän liikkumavaraa. Guy Ritchien elokuvassa Snatch (2000) Pitt esitti resuista mustalaista, jonka puheesta ei saanut mitään tolkkua, Steven Soderberghin Ocean-sarjassa hän oli puolestaan koko ajan jotain ruokaa natustava George Clooneyn paras kaveri.

Yhden parhaimmista rooleistaan Pitt teki meksikolaisen Alejandro Gonzales Iñarritun ohjauksessa vuonna 2006 ilmestyneessä elokuvassa Babel, missä hän esitti aavikkoretkellä ammutuksi joutuvan Cate Blanchettin epätoivoista aviomiestä. Andrew Dominikin Jesse James-filmatisoinnissa 2007 Pitt pääsi astumaan legendan saappaisiin, mutta jäi roolisuorituksessaan murhaajansa, pelkuri Robert Fordin (Casey Affleck) jalkoihin. Coenin veljesten hupaisassa Burn After Reading (2008) hän puolestaan taas pääsi taas hauskuuttamaan katsojia sekopäisen roolihahmonsa kautta.

Toinen Oscar-ehdokkuus Pittille irtosi vuonna 2008 ilmestyneestä elokuvasta Benjamin Buttonin ihmeellinen elämä ja moni povasi kolmatta ehdokkuutta Quentin Tarantinon seuraavana vuonna ilmestyneestä Kunniattomat paskiaiset. Pittin luutnantti Aldo Raine kun oli varsin herkullinen tapaus.

Ensi vuotta Brad Pitt nähdään odotetun The Tree of Life -elokuvan pääosassa. Elokuvan ohjaa legendaarinen Terrence Malick.