sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Get Low - Ennen aikojaan (2010) (***)


Get Low - Ennen aikojaan on tositapahtumiin perustuva tarina Tennesseessä asuneesta erakosta nimeltä Felix Bush. Vuosikymmenet muusta maailmassa erossa eläneesta Bushista rakentui paikallinen legenda jo eläessään, sillä hänestä ja hänen hulluudestaan kerrottiin juttuja kaikkialla ja vanhemmat pelottelivat hänellä lapsiaan. Elokuvassa Bushia esittää Robert Duvall.

Kun Bushin vanha ystävä kuolee, mies päättää kertoa maailmalle oman tarinansa ja alkaa suunnitella omia hautajaisiansa. Hautajaisten on oltava kunnon juhlat ja paikalle pitää tulla kaikkien, joilla on kerrottavanaan tarina hänestä. Tärkeintä on, että juhlissa on mukana myös päivänsankari itse – elävänä.

Paikallinen hautausurakoitsija (Bill Murray) apumiehensä Buddyn (Lucas Black) kanssa päättää auttaa Bushia tapahtuman järjestämisessä. Luvassa ei siis ole tavallisen mittapuun pidetyt muistojuhlat vaan Bush haluaa tehdä tilit selviksi niin menneisyytensä kuin kaikkien muidenkin ihmisten kanssa. Kun seudulle saapuu Bushin entinen heila Mattie (Sissy Spacek), salaisuuksien verho alkaa nousta kuin itsestään.

Get Low - Ennen aikojaan on sympaattinen tarina erakosta, joka ei ehkä kuitenkaan olisi halunnut elää koko elämäänsä erakkona. Se antaa mahdollisuuden anteeksiantoon ja toisaalta anteeksipyytämiseen - ennen kuin on liian myöhäistä.

Duvall vetää roolinsa omaperäisenä ja äksynä, mutta toisaalta myös hyväsydämisenä erakkona kuin vain hänen tasoinen näyttelijä voi roolinsa vetää -luotettavalla laadulla. Tarinan painolasti lepääkin pääosin juuri Duvallin harteilla, koska hänen tehtäväkseen jää vanhan miehen kasvutarinan saattaminen sympaattiseksi, muttei liian imeläksi kokonaisuudeksi.

Huolimatta elokuvan positiivisista puolista, se on kuitenkin kokonaisuutena hieman laahaava ja jälkeenpäin helposti unohdettava.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Get Low
Ohjaus: Aaron Schneider
Käsikirjoitus: Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell
Pääosissa:  Robert Duvall, Sissy Spacek, Bill Murray, Lucas Black
Valmistusmaa: USA / Saksa / Puola 2009
Genre: draama
Ikäraja: 11
IMDb
Traileri >>