tiistai 7. joulukuuta 2010

Ben Affleckin The Town (2010) (***)


Ben Affleck, paremmin tunnettu ei-niin-korkeatasoisista elokuvarooleistaan ja jäykän yksi-ilmeisestä näyttelijäntyöstään, on kuitenkin Oscar-voittaja -vuonna 1998 hän jakoi Matt Damonin kanssa käsikirjoitus-Oscarin elokuvasta Good Will Hunting. Vuonna 2007 hän teki debyyttiohjauksensa rikosdraamassa Gone Baby Gone, missä hänen näyttelijänä lahjakkaampi pikkuveljensä Casey Affleck esitti pääosaa.

The Town on Affleckin toinen pitkä ohjaus ja se osoittaa miehellä selvästikin olevan enemmän kykyjä kameran takana kuin edessä. Vaikka hän myös näyttelee elokuvansa pääosaa, The Town on toimiva ja tiivis rikosdraama, joka vetäisee katsojan imuunsa.

The Town on Chuck Hoganin romaaniin perustuva tosipohjainen tarina kaveriporukasta, jonka jäsenet ovat rikollisia useammassa polvessa. Doug (Affleck) on porukan johtaja, jonka isä (Chris Cooper) istuu vankilassa ja joka onnistuneesta pankkiryöstöstä huolimatta on alkanut saada rötöstelystä tarpeekseen. Hänen paras ystävänsä James (Jeremy Renner) ei kuitenkaan halua lopettaa vielä, samoin kuin ei halua poikia hihnassaan pitävä Fergie (Pete Postlethwaite). Kun Doug ihastuu ryöstönsä kohteena olleen pankin johtajaan Claireen (Rebecca Hall), alkaa pyristely vapauteen ja kaidalle tielle ihan tosissaan. Clairehan kun ei tietenkään tiedä Dougin olevan pankkirosvo.

The Town on teemaltaan hyvin paljon Public Enemiesin (2009) kaltainen elokuva, sillä rakkaimpansa luokse kaipaavaa gangsteria kohtaan kun alkaa tuntea sympatiaa. Onko sympatian tunteminen moraalisesti oikein, siihen en osaa vastata, mutta elokuva ainakin onnistuu tavoitteessaan. Yksi elokuvan parhaimpia ja jännittävimpiä kohtauksia onkin se, kun Jamesin tatuointi uhkaa paljastaa Dougin identiteetin Clairelle. Kokonaisuutena elokuva on napakka ja paikoitellen lähes trillerimäinen, joskin loppupuolen (pakollinen) ampumiskohtaus päättömän räiskintänsä takia ei aivan ideologialtaan sovi yhteen muun tarinan kanssa.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Town
Ohjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus: Peter Craig, Ben Affleck, Aaron Stockard, perustuu Chuck Hoganin romaaniin
Pääosissa:  Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Blake Lively, Jon Hamm, Pete Postlethwaite
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: rikos / draama
IMDb
Traileri >>

Kuva: (c) 2010 Warner Bros. Pictures